Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer | RetailDetail

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer
Shutterstock

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

1 miljard euro

Dankzij die constructies zou Ikea in de periode tussen 2009 en 2014 maar liefst een miljard euro aan Europese belastingen uitgespaard hebben. De Europese Commissie gaat nu vooral onderzoeken of Ikea van de Nederlandse staat een oneerlijk voordeel heeft gekregen. Dochteronderneming Inter Ikea Systems, die alle franchisevergoedingen int, is immers gevestigd in Nederland en zou dankzij rulings van de Nederlandse fiscus in 2006 en 2011 de belastbare winst flink hebben kunnen verlagen. Dat soort regelingen zijn al langer een doorn in het oog van de Europese Commissie.

 

“Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een persbericht.

 

Ikea is niet de eerste multinational die te maken krijgt met een onderzoek vanuit Europa: ook Starbucks en Apple moesten onlangs heel wat achterstallige belastingen ophoesten na een onderzoek van de Europese Commissie. Bij Apple ging dat zelfs over een bedrag van liefst dertien miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.

Blokker België heeft een nieuwe directeur

31/05/2018

Rob Schuyt is per 1 mei in dienst getreden als algemeen directeur van Blokker in België. Hij neemt hiermee de functie over van Bernd Bosch, met wie het contract is beëindigd.