Spionageproces tegen Ikea Frankrijk gestart

Shutterstock.com

Gisteren is het ‘spionageproces’ tegen Ikea gestart in Frankrijk. De Franse tak van de meubelgigant zou zich in de periode 2003-2009 schuldig hebben gemaakt aan het onrechtmatig verzamelen en openbaar maken van persoonsgegevens en schending van het beroepsgeheim.

 

Spionagesysteem

Naast Ikea zelf staan er vijftien mensen terecht, onder wie de Belgische ex-manager Stefan Vanoverbeke, verschillende filiaalmanagers en vier politieagenten. Volgens De Standaard zou de Zweedse meubelketen illegaal toegang hebben verkregen tot databases van de Franse politie, en zo tegen betaling vertrouwelijke gegevens over medewerkers, sollicitanten en klanten hebben verzameld. In 2012 kwam de zaak aan het licht nadat het Franse weekblad Le Canard Enchainé belastend e-mailverkeer tussen managers en privé-detectives gepubliceerd had.

 

De advocaat van Ikea Frankrijk, Emmanuel Daoud, minimaliseert de feiten. Volgens hem ging het niet om spionage, maar om ‘organisatorische zwakheden’ binnen het bedrijf. Eerder wees hij er al op dat het bedrijf na het uitbreken van de zaak een actieplan had gelanceerd, waarin onder meer het aanwervingsproces bij de opening van nieuwe winkels volledig werd hertekend. Het proces eindigt op 2 april.