Steinhoff benoemt Louis du Preez tot nieuwe topman

Louis du Preez  nieuwe topman Steinhoff

Meubelwinkelconcern Steinhoff heeft zijn commercieel directeur Louis du Preez benoemd tot nieuwe CEO. Hij volgt Danie van der Merwe op, die als tijdelijk topman aantrad nadat een boekhoudschandaal aan het licht kwam.

Sinds het uitbreken van het boekhoudschandaal zit Steinhoff in slechte papieren: het wist door de verkoop van enkele dochterondernemingen en een schuldherschikking op het nippertje een faillissement te vermijden. In die onderhandelingen speelde Louis du Preez een vooraanstaande rol en het komt dan ook niet als een verrassing dat hij naar voor geschoven wordt als nieuwe CEO. “Zijn banden met de schuldeisers en zijn kennis van de wereldwijde activiteiten van Steinhoff maken hem een geschikte kandidaat voor die taak”, zo stelde voorzitter Heather Sonn.

 

Danie van der Merwe, die vorig jaar tijdelijk de leiding over het bedrijf overnam van toenmalig CEO Markus Jooste, blijft nog tot eind 2019 in dienst in een ondersteunende rol.

 

Nu hij tijd gewonnen heeft bij de schuldeisers, kan du Preez proberen om Steinhoff-ketens zoals Conforama in Frankrijk en Poundland in het Verenigd Koninkrijk te laten groeien. Veel zal echter afhangen van de uitkomst van een reeks rechtszaken, waaronder een claim van meer dan 3,5 miljard euro door Christo Wiese, de voormalige voorzitter en ex-hoofdaandeelhouder.