Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing | RetailDetail

Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden FNV Bondgenoten uit Nederland en BTB uit België klagen gezamenlijk woongigant Ikea aan, wegens arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. De woonwinkelketen legt de schuld bij de transportondernemers, en zegt te zullen zoeken naar oplossingen.

Bulgaren krijgen 2,5 euro per uur

De vervanging van lokale chauffeurs door chauffeurs uit Slowakije en Bulgarije voor de bevoorrading van de winkels is de vakbonden een doorn in het oog, vooral omdat volgens de bonden gebeurt via constructies waardoor de buitenlandse chauffeurs tot driekwart goedkoper zijn dan de vrachtwagenrijders uit België en Nederland. De Bulgaren zouden immers nog geen 2,50 euro bruto per uur betaald krijgen.

 

"De vakbonden willen dat Ikea stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen", schrijven de beide vakbonden in een gezamenlijke verklaring. "De Belgische en Nederlandse chauffeurs en de schatkist betalen hiervoor de rekening. Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en België weg georganiseerd."

 

Ikea zegt tegenover persdienst ANP van transportbedrijven te verwachten dat deze zich aan de regels houden op het gebied van arbeidsomstandigheden en lonen. De onderneming zegt in gesprek te willen gaan met de vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nederlanders kopen flink meer keukens

22/05/2018

Nederlandse woonwinkels zagen hun omzet in het eerste kwartaal gemiddeld met 3,4 procent groeien. Dat hadden ze vooral te danken aan de keukenverkopers, die een omzetgroei van liefst 11,6 procent optekenden. 

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.