Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing | RetailDetail

Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden FNV Bondgenoten uit Nederland en BTB uit België klagen gezamenlijk woongigant Ikea aan, wegens arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. De woonwinkelketen legt de schuld bij de transportondernemers, en zegt te zullen zoeken naar oplossingen.

Bulgaren krijgen 2,5 euro per uur

De vervanging van lokale chauffeurs door chauffeurs uit Slowakije en Bulgarije voor de bevoorrading van de winkels is de vakbonden een doorn in het oog, vooral omdat volgens de bonden gebeurt via constructies waardoor de buitenlandse chauffeurs tot driekwart goedkoper zijn dan de vrachtwagenrijders uit België en Nederland. De Bulgaren zouden immers nog geen 2,50 euro bruto per uur betaald krijgen.

 

"De vakbonden willen dat Ikea stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen", schrijven de beide vakbonden in een gezamenlijke verklaring. "De Belgische en Nederlandse chauffeurs en de schatkist betalen hiervoor de rekening. Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en België weg georganiseerd."

 

Ikea zegt tegenover persdienst ANP van transportbedrijven te verwachten dat deze zich aan de regels houden op het gebied van arbeidsomstandigheden en lonen. De onderneming zegt in gesprek te willen gaan met de vakbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.