Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden beschuldigen Ikea van arbeidsverdringing

Vakbonden FNV Bondgenoten uit Nederland en BTB uit België klagen gezamenlijk woongigant Ikea aan, wegens arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. De woonwinkelketen legt de schuld bij de transportondernemers, en zegt te zullen zoeken naar oplossingen.

Bulgaren krijgen 2,5 euro per uur

De vervanging van lokale chauffeurs door chauffeurs uit Slowakije en Bulgarije voor de bevoorrading van de winkels is de vakbonden een doorn in het oog, vooral omdat volgens de bonden gebeurt via constructies waardoor de buitenlandse chauffeurs tot driekwart goedkoper zijn dan de vrachtwagenrijders uit België en Nederland. De Bulgaren zouden immers nog geen 2,50 euro bruto per uur betaald krijgen.

 

"De vakbonden willen dat Ikea stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen", schrijven de beide vakbonden in een gezamenlijke verklaring. "De Belgische en Nederlandse chauffeurs en de schatkist betalen hiervoor de rekening. Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en België weg georganiseerd."

 

Ikea zegt tegenover persdienst ANP van transportbedrijven te verwachten dat deze zich aan de regels houden op het gebied van arbeidsomstandigheden en lonen. De onderneming zegt in gesprek te willen gaan met de vakbonden.

Tags: