Vanaf eind oktober zonnepanelen bij Ikea

Vanaf eind oktober zonnepanelen bij Ikea

Vanaf eind volgende maand gaan ook de Nederlandse vestigingen van Ikea zonnepanelen verkopen. Ongeveer een jaar geleden startte het Zweedse bedrijf in het Verenigd Koninkrijk al met een eerste proefproject.

Volledig pakket

Het eerste Nederlandse filiaal van Ikea dat de systemen zal verkopen is dat van Haarlem. Ikea werkt daarvoor samen met het energiebedrijf Hanegry. Vanaf de zomer van 2015 moeten de zonnepanelen in alle Nederlandse filialen te koop zijn.

 

Ikea startte in 2013 al met een proefproject in het Verenigd Koninkrijk, waar Ikea een volledig pakket aanbood - inclusief advies, installatie en online monitoring. Al die extra services zullen ook in Nederland beschikbaar gesteld worden. In Groot-Brittannië kost een standaardpakket ongeveer 6.800 euro, bestaande uit 18 panelen. Een gemiddeld huishouden zou die kost er al na zeven jaar terug uithalen.

 

"Massale aantrekkingskracht"

De Britten waren alvast opgezet met het project van Ikea: daar geloven ze dat Ikea ervoor kan zorgen dat zonnepanelen beschikbaar worden voor het grote publiek. "Door het gesprek weg te halen bij de overheid, die zijn eigen agenda heeft, kan IKEA veel doen voor de massale aantrekkingskracht van duurzame energie", zei David Thomas, adviseur van het Britse Low Carbon Hub.

 

IKEA heeft natuurlijk zijn eigen commerciële agenda, maar aangezien die agenda het definiëren van de waarde van haar producten betreft, kan zonne-energie als gevolg daarvan in de lift komen te zitten", aldus Thomas.

Tags: