RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Pauline Neerman
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

icon
Food12 december, 2017

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

Vleestaks onvermijdelijk voor klimaatdoelstellingen

Een taks op vlees wordt dan ook onvermijdelijk, beweren meerdere studies. Een nieuwe risicoanalyse van investeerdersorganisatie FAIRR, voluit Farm Animal Investment Risk and Return Initiative, laat investeerders verstaan dat vlees op weg is om net zo stiefmoederlijk te worden behandeld als tabak, CO2-uitstoot en suiker. Er zal met andere woorden hoogstwaarschijnlijk een taks op worden gegeven om mensen vleesconsumptie te ontraden.

 

In Duitsland, Denemarken en Zweden is een dergelijke vleestaks al in het parlement besproken en in China is de aanbevolen maximumhoeveelheid vlees in 2016 al met 45% naar beneden bijgesteld. “Investeerders moeten al vooruit beginnen plannen”, zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en topman van privé-investeerder Coller Capital. 

 

“Als beleidsmakers de echte kost van epidemieën zoals obesitas, diabetes, kanker in rekening gaan brengen, en ondertussen ook nog eens de klimaatverandering en het probleem van immuniteit tegen antibiotica willen aanpakken, dan lijkt het onvermijdelijk dat ze zullen verschuiven van een subsidiering naar een taxatie van de vleesindustrie”, aldus Coller.

 

Zeker naarmate landen in actie schieten om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, zien ze bij FAIRR kans op zo’n extra vleestaks. De veestapel is immers verantwoordelijk voor 15% van alle uitstoot van broeikasgassen en de wereldwijde vleesconsumptie stijgt snel. Veel mensen eten ook te veel vlees, wat de gezondheidszorg erg veel geld kost. Ook watervervuiling en immuniteit voor antibiotica zijn problemen die worden veroorzaakt door de vleesindustrie.

 

Aanbevolen belasting van 40%op rund, 20% op zuivel

Om te compenseren voor de berokkende schade aan het milieu en om mensen minder vlees te doen eten, zou de taks echter al moeten oplopen tot een meerprijs van 40% voor rundvlees en 20% voor zuivelproducten, berekende een studie vorig jaar. Op kippenvlees raadde het rapport een belasting van 8,5% aan. Zo’n heffing zou jaarlijks een half miljoen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen terugschroeven.

 

Hoewel een vleestaks vaak als politiek onhaalbaar wordt gezien, vond een Britse studie in 2015 dat consumenten er meer voor open staan dan overheden denken. Uit het onderzoek bleek echter ook dat mensen zich nog weinig bewust zijn van de schadelijke effecten van vleesconsumptie en dat burgers vertrouwen op de overheid om hierin het voortouw te nemen. 

 

Als alternatieve oplossing wordt ook naar een meer duurzame vleesteelt gekeken, zoals het kweken van laboratoriumvlees of het zoeken naar methodes om de broeikasuitstoot van veeteelt terug te dringen. Een milieuvriendelijke veestapel is vandaag nog een utopie, maar op het gebied van labovlees worden wereldwijd al de eerste successen geboekt.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food8 december, 2025
    Britten steken stokje voor overname Délifrance door Vandemoortele

    De Britse mededingingsautoriteit CMA vindt de geplande overname van Délifrance door Vandemoortele hinderlijk voor de vrije concurrentie. Specifiek geeft de CMA één week de tijd om meer garanties te geven voor het segment van diepgevroren bladerdeeg.

  • icon
    Food8 december, 2025
    Mars krijgt (eindelijk) groen licht van EU voor overname Kellanova

    Na een diepgaand onderzoek dat maanden in beslag nam, komt de Europese Commissie tot de conclusie dat de overname van Kellanova (de eigenaar van Pringles en Kellogg's) door Mars geen risico vormt voor de concurrentie of de consument.

  • icon
    Food8 december, 2025
    EU-verbod op benamingen als veggieburger is illegaal, zegt Foodwatch

    Foodwatch noemt het geplande EU-verbod op vleesbenamingen voor plantaardige producten in de huidige vorm onwettig. De Europese voedselwaakhond baseert zich op een juridisch advies dat verwijst naar het Europees Hof van Justitie en de Europese regels voor voedselinformatie.

Meest gelezen
  • icon
    Algemeen17 november, 2025
    Ook AliExpress, Amazon, eBay, Joom, Temu en Wish verkochten illegale producten, zegt Frankrijk
  • icon
    Mode25 november, 2025
    Foot Locker krijgt Aldi-veteraan Matthew Barnes aan het hoofd
  • icon
    Algemeen24 november, 2025
    Otto trekt zich (nu écht) terug uit Nederland
  • icon
    Algemeen10 november, 2025
    JD.com opent in 2026 vijftig nieuwe landpaviljoens om wereldwijde import naar China te versterken
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN