RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Pauline Neerman
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

“Alleen véél minder vlees kan het milieu redden”

icon
Food15 oktober, 2018

Om de klimaatopwarming tegen te houden, moeten we vooral minder – héél veel minder – vlees eten. Dat zegt een nieuwe internationale studie, die ons voor een harde keuze stelt: ofwel moet de voedingssector groener, ofwel maken we onze planeet kapot.

 

90% minder rundvlees

Naar aanleiding van een nieuw VN-rapport over de klimaatverandering, brengt een team vooraanstaande internationale wetenschappers in het tijdschrift Nature een analyse uit van de impact van de voedingsindustrie op het klimaat. De resultaten zijn bikkelhard: vlees en zuivel vermijden is dé manier om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Om de Aarde leefbaar te houden en ons in de toekomst nog te kunnen voeden van landbouw, moet de consumptie van rundvlees in het Westen immers met liefst 90% inkrimpen. In plaats daarvan moeten we vijf keer meer bonen en peulvruchten eten.

 

De Verenigde Naties waarschuwen in hun eerdere rapport immers voor een opwarming van de Aarde met zo’n 1,5° Celsius binnen de twaalf jaar als we niet meteen ingrijpen. Zelfs bij een temperatuurverhoging van een halve graad zouden de risico’s op droogte, overstromingen en extreme hitte beduidend toenemen.

 

“We moeten allemaal flexitariër worden”

Ook de VN geeft al aan dat minderen met vlees en zuivel belangrijk is, maar het rapport stelt vast dat net het omgekeerde lijkt te gebeuren: de groeiende wereldbevolking verbruikt alleen maar meer vlees, zeker in de groeilanden waar men naast kip steeds vaker andere vleessoorten ontdekt. Tegen 2050 komen er naar schatting nog 2,3 miljard mensen bij en het wereldwijde inkomen zal tegen dan ook verdriedubbelen, wat meer mensen toelaat vleesrijk te eten.

 

Als we zo verder doen, overschrijden we echter de limieten van onze planeet, aldus het onderzoeksteam in Nature. We moeten integendeel met zijn allen ‘flexitariërs’ worden, toch als we alle tien miljard monden willen voeden. Het betekent concreet dat de gemiddelde wereldburger het met 75% minder rundvlees, 90% minder varkensvlees en de helft van het aantal eieren moet doen, terwijl hij of zij drie keer zoveel bonen en peulvruchten en zelfs vier keer zoveel noten en zaden moet eten. Ook dit rapport zegt dat burgers van rijke landen het verbruik van rundvlees met 90% moeten verminderen, ook melk moet er met 60% omlaag en bonen en peulvruchten horen tussen vier en zes keer te verhogen. De miljoenen ondervoede mensen in arme landen moeten daarentegen wat meer vlees en zuivelproducten gaan eten.

 

Landbouw moet anders

Ondertussen moet ook de landbouw zelf stevig worden aangepakt. Om ontbossing, watertekorten en vervuiling door overmatig gebruik van meststoffen een halt toe te roepen, zijn ingrijpende veranderingen in landbouwmethoden nodig. Deze omvatten toenemende gewasopbrengsten in armere landen, meer universele wateropslag en veel zorgvuldiger gebruik van meststoffen. “Ik was verrast door het feit dat we een combinatie van zeer ambitieuze opties nodig hebben,” zegt professor Johan Rockström van het Potsdam Institute for Climate Impact Research in The Guardian: “We moeten echt duwen tot aan de grenzen van wat mogelijk is. De voedingssector groener maken of onze planeet opeten: dat staat vandaag op het menu.”

 

Vermindering van de vleesconsumptie kan worden bereikt door een combinatie van onderwijs, belastingen, subsidies voor plantaardig voedsel en wijzigingen in school- en werkplekmenu’s, aldus de wetenschappers.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food24 december, 2025
    Na pizza-debat toch akkoord over btw-regels voor afhaalmaaltijden

    De Belgische federale regering heeft na weken van technische en politieke verwarring een knoop doorgehakt over de btw op meeneemmaaltijden. Vragen over wat nu precies een afhaalmaaltijd is en hoe lang een supermarktpizza houdbaar is, zorgden weliswaar eerst nog voor verhitte discussies.

  • icon
    Food23 december, 2025
    “Crisp is voor het eerst winstgevend”, maar wendt zich af van België

    Voor het eerst sinds de start in 2018 noteert online supermarkt Crisp een operationele winst – weliswaar slechts op maandniveau. Het bedrijf wil dat 2026 zijn eerste winstgevende jaar wordt en vertrekt daarom uit het distributiecentrum in Breda, dat België beleverde.

  • icon
    Food23 december, 2025
    [Interview] “Frisdrank moet je niet de hele dag drinken” (Mirco Wiegert, fritz-kola)

    De frisdrankmarkt moet van overmaatse flessen af, vindt Mirco Wiegert, CEO en medeoprichter van het duurzame merk fritz-kola. Dat zou meteen ook een einde maken aan de discussies over suiker en obesitas.

Meest gelezen
  • icon
    Wonen5 december, 2025
    Ikea wil capaciteit in VS vergroten
  • icon
    Algemeen28 november, 2025
    EU maakt van elke winkel een cashautomaat
  • icon
    Elektro11 december, 2025
    Italië eist veiligheidsgaranties van JD.com bij overname MediaMarkt
  • icon
    Food5 december, 2025
    Upfront opent eerste supermarkt en zoekt er nu al vier nieuwe
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN