RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Stefan Van Rompaey
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

“Nog één keer per week vlees”, zegt nieuw rapport

icon
Food17 januari, 2019

Om onze gezondheid én de toekomst van onze planeet te vrijwaren, moet ons eetpatroon drastisch veranderen. Nieuw wetenschappelijk advies pleit opnieuw voor het beperken van de consumptie van dierlijke producten.

 

Een ‘win-win’ dieet

Als we de tien miljard bewoners die de aarde zullen bevolken tegen 2050, willen kunnen voeden op een gezonde en duurzame manier, is er een grote voedingstransformatie nodig. Dat zegt een nieuw rapport van de EAT-Lancet Commissie, een wereldwijd wetenschappelijk platform rond voeding, aangestuurd door de Noorse denktank EAT en het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. 

 

In grote lijnen stelt het rapport dat iedereen 50% minder rood vlees en suiker zou moeten eten dan wat vandaag het gemiddelde is in de Westerse wereld, en dubbel zoveel groenten, fruit, zaden en noten. Op die manier zouden jaarlijks 11 miljoen minder mensen sterven aan de gevolgen van een ongezond eetpatroon. Tegelijk zou zo’n dieet de aarde redden van opwarming, ontbossing en uitputting van grondstoffen. Een ‘win-win’ voor mens en planeet, dus. De commissie heeft daadwerkelijk een ‘planetair gezondheidsdieet’ opgesteld dat aan die vereisten voldoet.

 

Minder vlees, meer groente

Veganist hoeven we niet te worden, maar een hamburger mag nog slechts één keer per week op het bord verschijnen, een grote steak slechts één keer per maand. Wekelijks een stukje kip, een stukje vis en een eitje is oké en het zuivelrantsoen ligt op 250 gram per dag. Groenten en fruit moeten minstens de helft van ieder bord vullen. Verder adviseren de onderzoekers een sterke stijging van de consumptie van noten en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen. 

 

De adviezen klinken radicaal, maar dat zijn ze eigenlijk enkel voor consumenten in de rijke Westerse wereld. Elders eten de meeste mensen immers lang niet zoveel vlees of andere dierlijke producten. Grotendeels volgt het rapport de krachtlijnen van eetpatronen die we vandaag al kennen als gezond, zoals het mediterrane dieet of het Okinawa-dieet. Ook adviezen als de gezonde voedingsdriehoek in Vlaanderen of de ‘schijf van vijf’ in Nederland moedigen consumenten aan om minder dierlijke producten, meer plantaardige en zo weinig mogelijk sterk bewerkte producten te consumeren. 

 

De opeenvolging van adviezen om de vleesconsumptie te reduceren, leidt echter tot wrevel bij consumenten en bij de vleesindustrie. In Nederland woeden heftige discussies nadat de krant De Telegraaf liet berekenen wat de impact van het recente klimaatakkoord zou zijn op de vleesconsumptie: nog twee keer per week zou het maximum worden volgens het Voedingsbureau. In België maakt voedingstechnoloog Frédéric Leroy (VUB) zich zorgen om wat hij het ‘antivleesdiscours’ noemt. Hij waarschuwt voor de gevolgen: wanneer mensen ondoordacht vlees van het menu schrappen, kunnen bepaalde tekorten ontstaan die de gezondheid schaden.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food24 december, 2025
    Na pizza-debat toch akkoord over btw-regels voor afhaalmaaltijden

    De Belgische federale regering heeft na weken van technische en politieke verwarring een knoop doorgehakt over de btw op meeneemmaaltijden. Vragen over wat nu precies een afhaalmaaltijd is en hoe lang een supermarktpizza houdbaar is, zorgden weliswaar eerst nog voor verhitte discussies.

  • icon
    Food23 december, 2025
    “Crisp is voor het eerst winstgevend”, maar wendt zich af van België

    Voor het eerst sinds de start in 2018 noteert online supermarkt Crisp een operationele winst – weliswaar slechts op maandniveau. Het bedrijf wil dat 2026 zijn eerste winstgevende jaar wordt en vertrekt daarom uit het distributiecentrum in Breda, dat België beleverde.

  • icon
    Food23 december, 2025
    [Interview] “Frisdrank moet je niet de hele dag drinken” (Mirco Wiegert, fritz-kola)

    De frisdrankmarkt moet van overmaatse flessen af, vindt Mirco Wiegert, CEO en medeoprichter van het duurzame merk fritz-kola. Dat zou meteen ook een einde maken aan de discussies over suiker en obesitas.

Meest gelezen
  • icon
    Wonen5 december, 2025
    Ikea wil capaciteit in VS vergroten
  • icon
    Algemeen28 november, 2025
    EU maakt van elke winkel een cashautomaat
  • icon
    Elektro11 december, 2025
    Italië eist veiligheidsgaranties van JD.com bij overname MediaMarkt
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN