RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Pauline Neerman
In dit artikel
  • Bedrijven Barry Callebaut
  • Onderwerpen Voedselveiligheid
  • Geografie Oost-Vlaanderen
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Barry Callebaut start weer op, te laat voor Sinterklaas?

icon
Food8 augustus, 2022

Het geurt weer naar chocolade in Wieze: de fabriek van Barry Callebaut is na zes weken weer open. Eind juni werd er salmonella vastgesteld, waardoor de fabriek grondig moest worden gereinigd.

Duizend ton chocolade weg

Bij Barry Callebaut in Wieze bij Aalst rolt weer chocolade van de band: de fabriek start vandaag op, na zes weken sluiting door een salmonellabesmetting. De grootste chocoladefabriek ter wereld verwacht deze week opnieuw te kunnen leveren aan klanten, onder wie grote spelers zoals Neuhaus en Tony’s Chocolonely.

Op 27 juni werd in een partij chocolade salmonella vastgesteld, waardoor de fabriek op slot ging en ruim duizend ton chocolade moest worden vernietigd. De oorzaak bleek uiteindelijk een lot lecithine uit Hongarije te zijn, weet HLN. De vernietigde chocolade is verwerkt tot groene elektriciteit door ze te laten gisten in biogasinstallaties.

Schoonmaak met 750 man

De schoonmaak was een langdurig en ingrijpend werk, laat woordvoerder Korneel Warlop verstaan aan VRT. 600 eigen medewerkers van Callebaut en nog eens 150 externen zorgden voor de opkuis, waarvoor velen zelfs hun geplande zomervakantie verzetten. De volledige heropstart zal desalniettemin in fases gebeuren, met elke week meer productielijnen.

Van de 24 productielijnen starten er deze week maar enkele op. “Op een totale capaciteit is het nog enkele weken wachten, maar we gaan deze week al beperkte volumes aan onze klanten kunnen leveren”, aldus Warlop, die tot voorzichtigheid aanmaant. “Er kunnen veel onvoorziene zaken gebeuren. Hoe zal de uitrusting reageren als alles weer wordt opgestart?”

Geen chocoladeletters

Dat is alleszins te laat voor Sinterklaas, betreurt Tony’s Chocolonely alvast. De chocoladeletters van het merk rollen normaal nu van de band, in Wieze, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Veranderen van leverancier lukt niet meer, omdat de duurzame chocoladeproducent volledig moet kunnen traceren waar de cacao vandaan komt en zeker wil zijn dat er geen uitbuiting aan te pas komt. Het merk doet het dit jaar dus zonder chocoladeletters.

Ook voor andere producenten komt de sinterklaasperiode in gevaar. Normaal gezien is die productie in augustus en september in volle gang, maar Barry Callebaut zoekt met zijn klanten nu naar “ondernemende en creatieve” manieren om de periode te overbruggen.

Meer Food
Bekijk meer
  • icon
    Food5 juni, 2025
    Blokkades bij Lidl wegens “ondraaglijke” werkdruk

    Werknemers van Lidl blokkeren vanochtend de vijf Belgische depots van de discounter wegens de werkdruk, die ze “onhoudbaar” noemen. Daardoor is de bevoorrading van de winkels volledig stilgelegd. De vakbonden eisen dat de directie met een concreet plan komt om de situatie te verbeteren, anders volgen mogelijk stakingen in de...

  • icon
    Food4 juni, 2025
    Ook Rémy Cointreau getroffen door tarieven

    De Franse drankengroep Rémy Cointreau, bekend van Rémy Martin en de likeur Cointreau, beleeft zware tijden. Onder druk van kelderende cognacverkoop en de geopolitieke onzekerheid, storten zowel de omzet als de winst de dieperik in.

  • icon
    Food4 juni, 2025
    Dertiende Jumbo Foodmarkt rekent op Belgische en Duitse klanten

    In het Limburgse Echt heeft Jumbo woensdag zijn dertiende Foodmarkt geopend. Met een ruim aanbod Belgische en Duitse producten mikt de 2.500 m² grote belevingswinkel nadrukkelijk op grensshoppers.

Evenementen
  • 19
    jun
    CATEGORY MANAGEMENT CONGRESS 2025
  • 17
    sep
    CAPTAINS OF RETAIL 2025 – EDITIE II
  • 25
    sep
    RETAIL MARKETING DAY 2025
Meest gelezen
  • icon
    Food2 juni, 2025
    Colruyt en Delhaize weigeren nieuwe (en dure) Lay’s-verpakking
  • icon
    Mode15 mei, 2025
    Noodlijdend Foot Locker krijgt nieuwe eigenaar
  • icon
    Mode30 mei, 2025
    Waarom Nike in België voor ontslagen vreest
  • icon
    Vrije tijd19 mei, 2025
    Bax Music opent winkels en webshop weer
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN