RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • The Loop
    • Virtuele tour
  • The Seven8
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Ria Besseling
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Supermarkten bepalen steeds vaker restaurantkeuze

icon
Food25 februari, 2016

Supermarkten, boekingssites en andere branchevreemde spelers bepalen steeds vaker welk restaurant de consument kiest. Supermarkten kunnen de klant mobiliseren, blijkt uit de restaurantactie van AH.

 

Restaurantactie AH voorbode

De ontwikkeling gaat ten koste van restaurants en andere horecabedrijven. Dit concludeert de sectoranalyse Food en retail van de Rabobank in haar laatste rapport. “De restaurantactie van Albert Heijn afgelopen najaar is een voorbode van deze nieuwe ontwikkeling. De supermarkt is in staat om de klant te mobiliseren en maakt die distributiekracht te gelde”, stelt Hans van Haaren, sectormanager food van de Rabobank.

 

Dat allerlei branchevreemde spelers klanten kunnen binnenloodsen; is goed nieuws voor horecaondernemers, maar daar hoort wel een prijskaartje bij, stelt de Rabobank. De horecaondernemer levert een deel van zijn marge in ten gunste van de branchevreemde speler, die zijn klantrelatie zo te gelde maakt.


Big data veranderen foodservice

De mogelijkheden van ‘big data’ zorgen voor een ingrijpende verandering in de verhoudingen in de foodservicemarkt, zoals horeca, catering en fastfoodbedrijven. De ondernemer die zijn klanten kent en hun vertrouwen heeft, kan deze klanten mobiliseren en daarmee zijn beslissingen sturen. De toegang tot en kennis over de klant zijn geld waard. Big data helpt de restauranthouders en cateraars om onderbouwde keuzes te maken voor menu’s, ingrediënten, prijsstelling, personeelbezetting, klantwensen en gewenste klanten.

Foodservice-ondernemers, zoals restauranthouders en cateraars, zullen op deze nieuwe ontwikkelingen moeten inspelen. Een onderscheidend aanbod is daarbij essentieel. Daarbij kunnen zij leren van de supermarkten, die over het algemeen beter scoren op goed doordachte concepten en gedisciplineerde uitvoering daarvan.

 

Supermarkten: kansen voor maaltijden

Toch moeten ook supermarkten en andere foodretailers zich op nieuwe trends richten. Zo zal de consument de komende jaren minder tijd, moeite en aandacht willen besteden aan boodschappen en aan koken. Dat biedt kansen voor leveranciers van maaltijden, maaltijdcomponenten en maaltijdboxen.

 

De overname van La Place door Jumbo is in dit verband een strategische keuze voor de toekomst. Het is niet ondenkbaar is dat er straks een La Place-huismerk in de schappen van Jumbo ligt, evenals maaltijdboxen en een breder assortiment meeneemproducten van La Place, aldus Rabobank.

 

Big data biedt volgens Rabobank niet alleen kansen voor nieuwe verdienmodellen voor vergelijkings- en boekingsites, maar ook voor bezorgers, routeplanners en zoekportals en zelfs voor andere markten, zoals zorgverzekeraars en fitnesscentra.

Meer Food
Bekijk meer
  • icon
    Food18 juni, 2025
    [In Beeld] Philip’s Biscuits opent vijfde koekjeswinkel in Gent

    Antwerpse Handjes in Gent? Toch wel, want Philip's Biscuits heeft in Gent de deuren geopend van een nieuwe winkel. Het is ondertussen de vijfde vestiging van de formule uit de Koekenstad.

  • icon
    Food18 juni, 2025
    Waarom Albert Heijn plantaardige ingrediënten toevoegt aan zuivel en vlees

    Om consumenten geleidelijk te laten wennen aan een meer plantaardig eetpatroon, introduceert Albert Heijn een assortiment “hybride” producten die traditionele zuivel en vlees combineren met plantaardige ingrediënten.

  • icon
    Food18 juni, 2025
    Ahold Delhaize krijgt oud-topman Rabobank als nieuwe voorzitter

    Ahold Delhaize kiest een nieuwe bestuursvoorzitter: de supermarktgroep draagt Wiebe Draijer voor als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen. De ex-CEO van Rabobank moet "een frisse blik" brengen.

Evenementen
  • 19
    jun
    CATEGORY MANAGEMENT CONGRESS 2025
  • 17
    sep
    CAPTAINS OF RETAIL 2025 – EDITIE II
  • 25
    sep
    RETAIL MARKETING DAY 2025
Meest gelezen
  • icon
    Schoonheid/verzorging13 juni, 2025
    Multipharma blijft groeien, winst smelt weg door investeringen
  • icon
    Food2 juni, 2025
    Colruyt en Delhaize weigeren nieuwe (en dure) Lay’s-verpakking
  • icon
    Vrije tijd19 mei, 2025
    Bax Music opent winkels en webshop weer
  • icon
    Mode30 mei, 2025
    Waarom Nike in België voor ontslagen vreest
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN