Colruyt Group zag de omzet afgelopen boekjaar slecht lichtjes stijgen, terwijl het bedrijfsresultaat en het marktaandeel opnieuw onder druk stonden als gevolg van heftige concurrentie op de Belgische foodmarkt.
Dalend marktaandeel
Een evenaring van de resultaten van het vorige boekjaar zat er niet in voor Colruyt Group. CEO Stefan Goethaert verwijst in een persbericht naar het sterkere concurrentieveld in de Belgische retailmarkt en de lager dan initieel voorziene voedingsinflatie, waardoor het bedrijfsresultaat onder druk kwam. Terwijl de omzet steeg met 1,1% tot bijna 11 miljard euro, daalde het bedrijfsresultaat met 5% naar 446 miljoen (4,1% van de omzet). Het nettoresultaat daalde naar met 6,4% 334 miljoen euro (3,1% van de omzet).
Dat de concurrentie hevig blijft in de supermarktbranche, blijkt uit het feit dat het marktaandeel van Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Spar en Comarkt samen daalde naar 29%, tegenover 29,3% in het vorige boekjaar. Colruyt ondervindt immers sterke concurrentie van spelers als Delhaize, Albert Heijn, Jumbo, Intermarché en Carrefour die hun zelfstandige supermarkten in toenemende mate op zondag openen.
Overnames
Dat de foodretailomzet wel stabiel bleef, was te danken aan de overgenomen Match-winkels die nu onder het voorlopige CoMarkt-uithangbord opereren: zonder CoMarkt was de omzet met 1,3% gedaald. Okay, Bio-Planet en Cru realiseerden een gezamenlijke omzetstijging van 1,9%. Bij Spar steeg de omzet dankzij de overname van enkele Match- en Smatch-winkels. De foodservice-activiteiten stegen met 21,6% deels dankzij de overname van Délidis.
Bij de overige activiteiten stijgt de omzet van JIMS sterk dankzij de overname van NRG, is er een vergelijkbare omzetstijging van 15% voor Newpharma, een licht stijgende omzet voor The Fashion Society en een daling met 3,4% voor Bike Republic.
Intussen is de groep wel af van één hoofdpijndossier: zopas bereikte Colruyt Group een overeenkomst met Groupement Mousquetaires (Intermarché) over de verkoop van 81 verlieslatende Franse supermarkten. Omdat de macro-economische context uitdagend en onzeker zal blijven en de sterke competitiviteit op de Belgische retailmarkt zich zal voortzetten, mikt Colruyt Group op een stabiel bedrijfsresultaat voor het lopende boekjaar.