Afgelopen jaar kelderden de omzet en winst bij Nike, maar nieuwe CEO Elliott Hill probeert het tij te keren. Hoewel de kwartaalcijfers opnieuw een daling laten zien, klinkt het management opmerkelijk strijdvaardig.
“Vanaf nu beter”
“Er ligt een duidelijk pad van herstel voor ons. Vanaf nu verbeteren de resultaten”, aldus Hill in een analistentoelichting. Over het hele voorbije boekjaar (tot eind mei) kwam de omzet uit op 46,3 miljard dollar (43,3 miljard euro), een daling van 10%. De jaarwinst bedroeg 3,2 miljard dollar (3 miljard euro), liefst 44% minder dan vorig jaar.
In het vierde kwartaal (maart-mei) daalde de omzet nog met 12% tot 11,1 miljard dollar (10,4 miljard euro). Analisten hadden echter gerekend op een scherpere daling van 15%, wat betekent dat Nike de verwachtingen overtrof. De winst kelderde desondanks met 86% naar 211 miljoen dollar (198 miljoen euro).
Weer succes bij partners
Elliott Hill erkent dat de prestaties niet aan de eigen ambities voldoen. “Hoewel onze financiële resultaten in lijn zijn met onze verwachtingen, zijn ze niet waar we ze willen hebben”, zei hij in een verklaring. Hij wil nu terug naar de kern: “Nike moet weer een echt sportmerk worden”. Ook is er de samenwerking met Skims, het ondergoedmerk van Kim Kardashian, al loopt die vertraging door productieproblemen.
“Onze voorstellen resoneren bij onze partners”, stelde Hill tijdens de analistencall. Ook de groothandelsrelaties worden nieuw leven ingeblazen. Het bedrijf is weer actief op Amazon en breidt de aanwezigheid in fysieke winkels uit. Tegelijkertijd probeert Nike zijn overtollige voorraden weg te werken. Het merk zet zwaar in op kortingen om ruimte te maken voor nieuwe collecties.
Nike kampt ook met geopolitieke tegenwind. De hogere invoertarieven van Donald Trump, drukken naar verwachting de kosten met 1 miljard dollar op jaarbasis. Vooral de import uit China (nu 16% van de Amerikaanse Nike-schoenaanvoer) vormt een risico. Nike wil dat aandeel terugbrengen tot onder de 10% tegen het einde van het boekjaar. Tegelijk overweegt het bedrijf strategische prijsverhogingen om de impact te dempen.