Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer

Het gemeentebestuur van Amsterdam laat voorlopig geen nieuwe winkels meer toe die zich enkel richten op toeristen. Vooral eetwinkels worden geviseerd, omdat er daar de laatste jaren bijzonder veel van zijn bijgekomen.

Leefbaarheid

De nieuwe regel geldt voor het postcodegebied 1012 en veertig winkelstraten daarrond. In dat gebied zijn momenteel 280 winkels te vinden die zich richten op toeristen, waarvan 85 eetwinkels, zoals ijs- en wafelverkopers. "De balans is zoek. We kregen alleen nog maar meer van hetzelfde. Dat is niet goed voor de leefbaarheid”, zegt wethouder van Economie Kajsa Ollongren aan Het Parool.

 

Ook ticketverkopers of fietsverhuurders worden voorlopig niet meer toegelaten. "Ik durf te zeggen dat nergens ter wereld zo'n besluit is genomen," aldus Ollongren. Het verbod is de volgende maatregel die Amsterdam neemt om de overrompeling van het toerisme tegen te gaan: zo mogen er momenteel ook geen nieuwe hotels komen in het centrum, is de bierfiets verboden en werden er al heel wat illegale hotels gesloten.

 

De stop werd trouwens in alle stilte genomen, om te vermijden dat winkeliers nog snel een nieuwe winkel zouden openen voor het verbod inging. "Dan hadden we een explosieve toename gezien van dit soort winkels."