Antwerpen mikt met zondagsopeningen op Nederlandse shoppers

Antwerpen mikt met zondagsopeningen op Nederlandse shoppers

In Antwerpen hebben de handelaars van de binnenstad officieel de goedkeuring gekregen om hun winkels op zondag te openen. Daarmee wil de Belgische stad meer toeristen aantrekken, niet het minst uit Nederland.

"Normaalste zaak van de wereld"

Eind vorig jaar vroeg Antwerpen om de binnenstad als toeristische zone te erkennen, zodat handelaars hun winkels ook op zondag zouden kunnen openen. Die goedkeuring is er nu gekomen, waardoor winkels voortaan hun deuren vrij kunnen openen op zondag.

 

Het Antwerpse stadsbestuur wil vanaf september de eerste zondag van de maand promoten als shoppingdag in binnen- en buitenland en zal ook het culturele aanbod op die dagen in de verf gaan zetten. Zo hoopt het meer toeristen naar de stad te lokken. De campagne zal voorlopig vooral gericht zijn op Brussel, Wallonië en Nederland.

 

Voorstanders verwachten omzetstijging door meer toeristen

De beslissing is niettemin omstreden: bepaalde handelaars geloven niet dat er een draagvlak is en vrezen dat het niet voor meer omzet zal zorgen, maar dat het tijdstip van de aankopen gewoon zal verschuiven. Ook wijzen ze op de extra kosten die mogelijk leiden tot hogere prijzen.

 

Voorstanders van de zondagsopeningen zijn er daarentegen van overtuigd dat de toelating wel extra omzet zal genereren: "Kijk naar Blankenberge, Knokke, Brugge of Breda. Daar is het de normaalste zaak van de wereld dat je op zondag kan gaan winkelen, dat trekt extra toeristen aan", zegt Nico Volckeryck van winkelvereniging Kammenstraat United.

Tags: