Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken | RetailDetail

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken
Shutterstock

Met de Nederlandse winkelketen Blokker gaat het stilaan de juiste kant op, althans volgens CEO Casper Meijer. Hij verwacht wel dat Blokker dit jaar nog een verlies zal moeten slikken, maar mikt op winst in 2019.

 

“Liggen op schema”

“Het gaat ontegenzeggelijk beter. De winkels worden beter bezocht en de omzet steeg de afgelopen maanden met 7 à 8% op jaarbasis”, zei Meijer aan De Telegraaf. Toch verwacht de topman dit jaar nog geen winstcijfers: “De marge erodeert nog onder druk van de oude winkels”, zegt Meijer, “maar in april zijn alle ruim 400 winkels omgebouwd. Mede om de marge te verbeteren introduceert Blokker 1.200 huismerken. Ik verwacht daar veel van. Ons plan is eind 2019 winst te maken en we liggen op schema.”

 

Daarvoor werd 500 miljoen euro geïnvesteerd in het ombouwen van de winkels, vooral in Nederland dan. In België wordt er veel minder uitgegeven en sloot de keten de voorbije jaren vooral winkels. Blokker heeft in België momenteel nog iets meer dan honderd winkels.

 

Bij het ombouwen van die winkels werd er gekozen om voor een groot stuk terug te gaan naar de oorsprong van Blokker als huishoudwinkel, met lage prijzen, voldoende promoties en typische producten. Ook speelgoed werd teruggebracht, nadat het tijdelijk uit de winkels verdween. “Speelgoed heeft een potentiële omzet van 30 à 40 miljoen euro. Met Sint kocht een op de drie gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar een cadeau bij Blokker. Wij moeten bezoekers terughalen naar de winkels. Op speelgoed hebben we niet veel verdiend, maar we verkochten daardoor wel veel meer andere producten.”

 

Marketing

Om die klanten terug te halen komt er ook een forse investering in marketing, met onder andere elke week reclame op tv. “Maar dat is in het huidige retaillandschap, waar snelheid geboden is, niet genoeg. Je moet eigentijds, flexibel en verrassend zijn”, aldus Meijer. Op de andere kosten werd dan weer flink bespaard: een distributiecentrum ging dicht en loonkosten en de huurprijzen werden aangepakt. “De inkoop werd op de schop genomen. Er zijn twee kantoren geopend in Hongkong en Sjanghai, waardoor we in plaats van met tussenhandelaren, direct zaken doen met de fabriek.”

 

Volgens Meijer is de familie Blokker alvast tevreden met de veranderingen bij de keten die hun naam draagt. “Ze zijn blij dat Blokker weer dichtbij de klanten staat en met aantrekkelijke aanbiedingen komt.” Een verkoop van de keten komt er volgens de topman dan ook niet. “Daar weet ik niets van. En ik zou dat toch moeten weten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.