Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken | RetailDetail

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken
Shutterstock

Met de Nederlandse winkelketen Blokker gaat het stilaan de juiste kant op, althans volgens CEO Casper Meijer. Hij verwacht wel dat Blokker dit jaar nog een verlies zal moeten slikken, maar mikt op winst in 2019.

 

“Liggen op schema”

“Het gaat ontegenzeggelijk beter. De winkels worden beter bezocht en de omzet steeg de afgelopen maanden met 7 à 8% op jaarbasis”, zei Meijer aan De Telegraaf. Toch verwacht de topman dit jaar nog geen winstcijfers: “De marge erodeert nog onder druk van de oude winkels”, zegt Meijer, “maar in april zijn alle ruim 400 winkels omgebouwd. Mede om de marge te verbeteren introduceert Blokker 1.200 huismerken. Ik verwacht daar veel van. Ons plan is eind 2019 winst te maken en we liggen op schema.”

 

Daarvoor werd 500 miljoen euro geïnvesteerd in het ombouwen van de winkels, vooral in Nederland dan. In België wordt er veel minder uitgegeven en sloot de keten de voorbije jaren vooral winkels. Blokker heeft in België momenteel nog iets meer dan honderd winkels.

 

Bij het ombouwen van die winkels werd er gekozen om voor een groot stuk terug te gaan naar de oorsprong van Blokker als huishoudwinkel, met lage prijzen, voldoende promoties en typische producten. Ook speelgoed werd teruggebracht, nadat het tijdelijk uit de winkels verdween. “Speelgoed heeft een potentiële omzet van 30 à 40 miljoen euro. Met Sint kocht een op de drie gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar een cadeau bij Blokker. Wij moeten bezoekers terughalen naar de winkels. Op speelgoed hebben we niet veel verdiend, maar we verkochten daardoor wel veel meer andere producten.”

 

Marketing

Om die klanten terug te halen komt er ook een forse investering in marketing, met onder andere elke week reclame op tv. “Maar dat is in het huidige retaillandschap, waar snelheid geboden is, niet genoeg. Je moet eigentijds, flexibel en verrassend zijn”, aldus Meijer. Op de andere kosten werd dan weer flink bespaard: een distributiecentrum ging dicht en loonkosten en de huurprijzen werden aangepakt. “De inkoop werd op de schop genomen. Er zijn twee kantoren geopend in Hongkong en Sjanghai, waardoor we in plaats van met tussenhandelaren, direct zaken doen met de fabriek.”

 

Volgens Meijer is de familie Blokker alvast tevreden met de veranderingen bij de keten die hun naam draagt. “Ze zijn blij dat Blokker weer dichtbij de klanten staat en met aantrekkelijke aanbiedingen komt.” Een verkoop van de keten komt er volgens de topman dan ook niet. “Daar weet ik niets van. En ik zou dat toch moeten weten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.