Koper ECI redt ook Amsterdamse Polare

Koper ECI redt ook Amsterdamse Polare

Het bedrijf Novamedia, eigenaar van de Nationale Postcode Loterij, redt de Amsterdamse vestiging van Polare. Deze gaat onder de oude naam Scheltema weer boeken verkopen. Ook in Tilburg en Groningen maakt Polare een doorstart en keert de oude naam terug op de gevel.

Overname ondanks crowdfunding

Eerder al dook Novamedia op als redder van de failliete boekenclub ECI en de eveneens in financiële problemen verkerende uitgeverij Nieuw Amsterdam/Wereldbibliotheek. In NRC Handelsblad noemt directeur communicatie van Novamedia, Martijn van Klaveren, de overname "een prachtige kans" en een mogelijkheid om hun boekenliefde te delen met "de mensen die het ouwe trouwe Scheltema hebben gemist". De drie aankopen vullen elkaar in de ogen van Novamedia goed aan.

 

De Groningse boekhandel Van der Velde heeft tegelijkertijd de Groningse winkel overgenomen, terwijl ook in Tilburg een koper is gevonden. In Arnhem en Maastricht zou een doorstart aanstaande zijn, terwijl een crowdfundingactie in Nijmegen al vorige week het streefbedrag ruimschoots heeft overtroffen. Daar is echter nog geen sprake van een daadwerkelijke overname.

 

Ook rond Scheltema werd een crowdfundingactie gehouden om de winkel te redden. Daarvoor is inmiddels vijftigduizend euro ingezameld. De deelnemers krijgen hun geld terug. De initiatiefnemers gaan wel verder met hun poging om tevens de Polare in Almere te redden.