Albert Heijn laat garnalen in Nederland pellen

Albert Heijn laat garnalen in Nederland pellen

Supermarktketen gaat zijn garnalen voortaan in Nederland laten pellen. De verse garnalen, die nochtans in Nederland op de Waddenzee worden gevangen, gingen tot nu toe steeds naar een fabriek in Marokko.

Supermarktketen Albert Heijn gaat zijn garnalen voortaan in Nederland laten pellen. De verse garnalen, die nochtans in Nederland op de Waddenzee worden gevangen, gingen tot nu toe steeds naar een fabriek in Marokko.

Minder conserveermiddelen

Nadat de garnalen in Marokko gepeld waren, werden ze gewoon terug gestuurd naar Nederland. Die onnodige trip zal voortaan niet meer nodig zijn. De familie Kant uit het Groningse Leens heeft immers een pelmachine ontwikkeld die de reis overbodig maakt.

 

Albert Heijn maakt sinds enkele weken gebruik van het nieuwe systeem en de initiatiefnemers verwachten dat binnen vijf jaar geen enkele garnaal meer met de hand zal gepeld worden in Marokko. Momenteel wordt er per week 25.000 kilo garnalen gepeld in Leens. In april gaat er een nieuwe fabriek open in Lauwersoog, waardoor er tot 100.000 kilo per week machinaal zal gepeld kunnen worden.

 

Door de trip naar Marokko, die het gevolg is van de regelgeving uit 1989 die stelt dat thuispellen verboden is om hygiënische redenen, zijn de vers gevangen garnalen al tien dagen oud op het moment dat ze bij Albert Heijn in de winkel liggen. Op dat moment zijn ze nog ongeveer twee weken houdbaar. De garnalen kunnen voortaan dus verser de winkel in en met minder gebruik van conserveermiddelen.

Tags: