Albert Heijn wil af van plastic zakken voor AGF

Albert Heijn wil af van plastic zakken voor AGF
© Shutterstock

Onze zuiderburen doen deze maand aan "mei plasticvrij", maar ook Nederland laat zich niet onbetuigd in de strijd tegen plasticafval. De volgende in de rij is Albert Heijn, dat plastic zakken in de ban wil doen.

 

Zoeken naar alternatieven

Tien winkels van de Zaanse keten nemen deel aan een proefproject om te kijken wat de beste alternatieven zijn, tekende RTL Nieuws op bij een woordvoerder van AH. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan herbruikbare tasjes. Welke winkels bij de proef betrokken zijn, of welke andere alternatieven er zullen worden uitgetest, blijft voorlopig echter nog een geheim.

 

Albert Heijn doet al even mee aan de strijd tegen plastic, klinkt het wel nog: "Zo zijn de zogenoemde lussentassen bij de kassa dunner en kleiner geworden, zodat we zo'n 10% aan plastic besparen", vervolgde de woordvoerder. 

 

Delhaize bant wegwerpzakken

AH's Belgische broertje Delhaize wil nog dit jaar zelfs helemaal stoppen met plastic zakjes voor groenten en fruit: als alternatief wil de keten herbruikbare katoenen zakken introduceren. Ook papieren zakken zullen terugkeren om de plasticban te helpen opvangen.

 

Vandaag voerde leefmilieuminister Joke Schauvliege de strijd tegen plastic nog wat verder op: wegwerpzakken zouden nu ook in Vlaanderen verboden worden (als laatste Belgische regio), terwijl op plastic flessen statiegeld geheven zou worden. Nu kunnen die nog gratis worden meegegeven indien ze goed worden gesorteerd, maar toch maken ze - samen met blikjes - zowat de helft van het zwerfafval uit.