FNLI: "suiker en zout essentieel voor smaak conserven"

 FNLI: "suiker en zout essentieel voor smaak conserven"

De FNLI is het oneens met de aantijging die Foodwatch uitte over de hoeveelheid suiker in groenteconserven. Het toevoegen van suiker en zout is essentieel voor de smaakbalans in de producten, stelt de koepelorganisatie van de voedingsindustrie.

Suiker in groenteconserven essentieel

Foodwatch kwam afgelopen week met de resultaten van onderzoek naar groenteconserven bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Daaruit bleek volgens de voedselwaakhond dat aan 79 van de 170 onderzochte groenten in blik en pot suiker is toegevoegd. In biologische groenten zit bij zes van de elf onderzochte producten toegevoegde suiker. Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel  te veel suikers binnen en ontstaat er een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet, aldus Foodwatch.

 

De FNLI is het oneens met deze aantijging, zo staat in een reactie op haar site: de organisatie stelt dat de levensmiddelenindustrie al enkele jaren samenwerkt met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te minderen. Zo brachten fabrikanten in het afgelopen jaar het zoutgehalte in groenteconserven al met 30% terug.

 

Voedingsindustrie bezig met minderen

Komend jaar wil de voedingsindustrie het aandeel zout en suiker in groenteconserven verder verlagen, maar streeft daarbij bewust naar het geleidelijk minderen van suiker in deze producten: "De afname daarvan vindt expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is."

 

"Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten", aldus de FNLI in haar reactie.

 

Het toevoegen van suiker en zout is volgens de FNLI bovendien essentieel voor het behouden van de natuurlijke smaakbalans in groenteconserven: het water dat voor het conserveren aan de groente wordt toegevoegd, zorgt ervoor dat de natuurlijke suiker en zout in de groente wegloopt in het vocht. Daarmee verdwijnt de natuurlijke smaakbalans, aldus de organisatie.