Het ‘Vinkje’ wordt vervangen door een app

Het ‘Vinkje’ wordt vervangen door een app

Het Vinkje lijkt dan toch uit de supermarkt te zullen verdwijnen: minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil immers zowel de groene als de blauwe versie laten vervangen door een app.

Klant zelf laten kiezen

Die app moet dan alle informatie bevatten over de samenstelling en voedingswaarde van producten. De klant zal daarna zelf moeten bepalen of een product al dan niet gezond is. Volgens Schippers is dat veel eenvoudiger, omdat gezond niet voor iedereen hetzelfde betekent, vanwege allergieën bijvoorbeeld. Ministers Schippers wil wel nog bekijken of het Vinkje ook naast de app nog een functie kan vervullen.

 

Zo is er nog steeds geen einde aan het debat rond het gebruik van het Vinkje. De Consumentenbond is al langer vragende partij om het logo te schrappen, maar onlangs werd het gebruik nog met een jaar verlengd. De Consumentenbond vindt het Vinkje verwarrend vanwege de twee kleuren, maar ook omdat het niet altijd duidt op een gezonde keuze. Bovendien kunnen voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen.

Tags: