Jumbo dagvaardt vakbonden

Jumbo dagvaardt vakbonden
Shutterstock

Supermarktketen Jumbo heeft besloten om de vakbonden via een kort geding te dagvaarden naar aanleiding van de acties die worden gevoerd bij de distributiecentra van het bedrijf. Volgens Jumbo zijn die immers onrechtmatig.

“Prematuur en disproportioneel”

“Ondanks herhaalde uitnodigingen van Jumbo om het overleg over een nieuwe cao te hervatten, blijven de bonden weigeren aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Jumbo noemt de acties daarom prematuur en disproportioneel. Het supermarktbedrijf wil verdere schadelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering voorkomen en zal deze zo nodig op de bonden verhalen”, motiveert Jumbo de dagvaarding in een persbericht.

 

Jumbo voerde enkele dagen geleden al eenzijdig een loonsverhoging van 1,5% door voor de logistieke medewerkers, maar de vakbonden eisen een verhoging van 2,5%. Volgens de directie van het supermarktbedrijf breken de vakbonden zo echter een afspraak die in maart van vorig jaar werd gemaakt. Daarnaast wil Jumbo in de cao ook afspraken maken over een aantal andere belangrijke zaken, zoals behoud van vaste banen en extra investeringen in scholing en programma's gericht op de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

“Jumbo vindt het teleurstellend dat de bonden ervoor kiezen om actie te voeren in plaats van te onderhandelen en de in maart 2016 gemaakte afspraak over een duurzame loonkostenontwikkeling volstrekt te negeren. Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst en belemmeren zij het voeren van een dialoog”, aldus het supermarktbedrijf.