Lidl gaat rookvrij: stopt in Nederland met sigaretten

Lidl gaat rookvrij: stopt in Nederland met sigaretten
Foto: Shutterstock

Lidl stopt in Nederland met de verkoop van sigaretten. De supermarktketen gaat de tabaksverkoop stelselmatig afbouwen tot 2022, tegen dan zijn alle winkels volledig rookvrij.

 

Sigaretten niet meer rendabel

Ten laatste in 2022 zullen er in geen enkele Lidl-supermarkt in Nederland nog sigaretten te vinden zijn. De discountketen doet dit naar eigen zeggen vooral omdat de sigarettenverkoop niet genoeg meer opbrengt: “De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen”, geeft woordvoerder Marlijn Simons-Somhorst toe aan Distrifood.

 

Eerder dit jaar maakten ook de ketens Kruidvat en Trekpleister bekend dat ze sigaretten tegen 2019 uit de schappen gaan verbannen. Sigaretten passen niet meer bij het gezondheidsimago dat de beide retailers zich willen aanmeten. Lidl is niettemin de eerste supermarktketen in Nederland die alle sigaretten en rookwaren uit de rekken haalt.

 

Ook in België, waar Lidl overigens nog niet stopt met het verkopen van tabakswaren, blijkt er tot nu toe maar weinig animo te zijn om sigaretten uit de supermarkten te bannen. Nochtans dreigt de minister van Welzijn in Wallonië ermee stappen te ondernemen om de verkoop van tabak in supermarktketens te laten verbieden als de retailers geen vrijwillige maatregelen nemen. Ze legt een belangrijke rol en verantwoordelijkheid bij de distributiesector in het anti-tabaksplan dat haar regering vorige week heeft voorgesteld.