Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

In Nederland wordt elk jaar nog steeds 135 kilo voeding per persoon weggegooid, "goed" voor een totaal van meer dan 2 miljard kilo per jaar. De doelstelling van de overheid om voedselverspilling met 20% terug te dringen wordt dan ook niet gehaald.

Aanpassing wet houdbaarheidsdatum

Een grote reden voor voedselverspilling is de verwarring over de houdbaarheidsdatum van producten. Heel wat voedsel is immers nog best bruikbaar nadat de houdbaarheidsdatum is overschreden, maar consumenten gooien het dan meestal onmiddellijk in de vuilnisbak. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekijkt daarom of de regelgeving rond de houdbaarheidsdatum voor bepaalde producten niet kan versoepeld worden.

 

Daarnaast laten heel wat consumenten zich in de winkel verleiden tot impulsaankopen, vooral wanneer ze zonder boodschappenlijstje aan de slag gaan. Vaak belandt die aankoop dan ongeopend bij het afval.

 

Mentaliteit veranderen

Ook supermarkten kunnen hun duit in het zakje doen, door meer verschillende verpakkingen aan te bieden. Consumenten moeten nu te dikwijls kiezen voor een grote verpakking, terwijl ze slechts nood hebben aan een kleine hoeveelheid.

 

Tot slot moet er ook een mentaliteitswijzing komen bij de het publiek: "Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem", zegt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit aan de NOS. "Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.