Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

Nog steeds veel voedsel verspild in Nederland

In Nederland wordt elk jaar nog steeds 135 kilo voeding per persoon weggegooid, "goed" voor een totaal van meer dan 2 miljard kilo per jaar. De doelstelling van de overheid om voedselverspilling met 20% terug te dringen wordt dan ook niet gehaald.

Aanpassing wet houdbaarheidsdatum

Een grote reden voor voedselverspilling is de verwarring over de houdbaarheidsdatum van producten. Heel wat voedsel is immers nog best bruikbaar nadat de houdbaarheidsdatum is overschreden, maar consumenten gooien het dan meestal onmiddellijk in de vuilnisbak. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekijkt daarom of de regelgeving rond de houdbaarheidsdatum voor bepaalde producten niet kan versoepeld worden.

 

Daarnaast laten heel wat consumenten zich in de winkel verleiden tot impulsaankopen, vooral wanneer ze zonder boodschappenlijstje aan de slag gaan. Vaak belandt die aankoop dan ongeopend bij het afval.

 

Mentaliteit veranderen

Ook supermarkten kunnen hun duit in het zakje doen, door meer verschillende verpakkingen aan te bieden. Consumenten moeten nu te dikwijls kiezen voor een grote verpakking, terwijl ze slechts nood hebben aan een kleine hoeveelheid.

 

Tot slot moet er ook een mentaliteitswijzing komen bij de het publiek: "Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem", zegt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit aan de NOS. "Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.