Verspillingsfabriek krijgt amper steun van supermarkten

Verspillingsfabriek krijgt amper steun van supermarkten
Shutterstock

Dit jaar opende in Veghel de Verspillingsfabriek, waar met overtollig voedsel soepen en sauzen worden gemaakt. Het initiatief krijgt echter weinig steun van de supermarkten, die de producten amper inkopen.

Maatschappelijk relevant product niet beloond

De fabriek is een initiatief van ondernemer Bob Hutten, met steun van de Universiteit Wageningen en Hogeschool HAS in Den Bosch. Het bedrijf werd opgericht als sociale onderneming, waar onder andere mensen aan de slag kunnen die anders moeilijk werk vinden. Van bij de start kent de Verspillingsfabriek veel bijval en ook het publiek reageert positief op het idee, maar de verkoop van de producten is momenteel teleurstellend.

 

Hutten wijst daarvoor naar de supermarkten: “De directies van de supermarkten vinden het een goed initiatief, zo vertellen ze mij, maar op het niveau van de inkopers zien ze ons nog niet staan”, zegt hij aan het FD. “Wij kunnen niet meedoen aan al die kortingsacties, folders en reclamecampagnes. Dat betekent dat de inkopers niet met je in zee gaan. Wie een maatschappelijk relevant product aanbiedt, wordt daar niet voor beloond.”

 

Momenteel heeft het bedrijf enkel overeenkomsten met Emté en de regionale MCD Supermarkten. Dat gaat in totaal over dertig tot vijftig supermarkten, wat veel te weinig is en dus maakt de Verspillingsfabriek momenteel zware verliezen. “We hebben 3 tot 4 miljoen euro omzet per jaar nodig. Daarvoor is deelname van tenminste één grote supermarktketen noodzakelijk.” Enkele maanden na de start van het bedrijf is ook een groot retailbedrijf al uit het project gestapt.