Aantal leegstaande panden daalt | RetailDetail

Aantal leegstaande panden daalt

Aantal leegstaande panden daalt

Het aantal leegstaande panden in Nederland is in 2016 gedaald, maar omdat een aantal grote panden kwamen leeg te staan (denk aan de winkels van V&D) steeg de leegstand op basis van oppervlakte wel.

Detailhandel verantwoordelijk voor groot deel leegstand

Begin 2016 stond 7,4% van winkelpanden in Nederland leeg, tegen het einde van 2016 was dat gedaald naar 7,2%: een daling van ongeveer 500 panden. Daarmee zet de daling van 2015 zich verder, nadat er jaren sprake was geweest van een stijgende winkelleegstand, blijkt uit de cijfers van Locatus.

 

In oppervlakte is de leegstand echter wel gestegen van 7,7% naar 7,8%. Dat is vrijwel volledig te wijten aan het faillissement van V&D: bij de sluiting van de 62 winkels van de warenhuisketen kwam in één klap 350.000 m² leeg te staan en steeg de leegstand op basis van oppervlakte tijdelijk naar 8,4%. Voor een deel van die panden is nu wel een oplossing gevonden, waardoor de leegstand bijna terug op het niveau van begin vorig jaar zit.

 

De daling van de leegstand is niet enkel omdat er meer winkels worden ingevuld, maar vooral omdat er winkelpanden verdwijnen. Ten opzichte van begin 2016 zijn er bijna 500 panden en 300.000 m² minder. In 2016 zijn er ook duizend nieuwe horecavestigingen gekomen, die bijna allemaal hun intrek namen in een leeg winkelpand.

 

Aan de andere kant was bijna tweederde van de panden die in 2016 zijn vrijgekomen een detailhandelspand, terwijl de detailhandel minder dan de helft van alle panden vult. Ook in centra van middelgrote steden loopt de leegstand nog steeds op. Daar is sprake van een leegstand van gemiddeld 12,3%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.