FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs | RetailDetail

FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

Vakbond FNV voert vandaag actie aan de vestiging van Ikea in Barendrecht. Dat doet het om de werkomstandigheden aan te klangen van chauffeurs die werken voor transportbedrijven die in dienst zijn van Ikea.

Fraude met rij- en rusttijden

Volgens FNV moeten de chauffeurs immers in bijzonder slechte omstandigheden werken: er zou onder andere fraude gepleegd worden met rij- en rusttijden en met illegale buitenlandse chauffeurs. Die zouden ook lange tijd in hun trucks moeten leven. De vakbond heeft daarom vandaag aangifte gedaan tegen de Nederlandse en Europese transportbedrijven die voor Ikea werken. Het gaat daarbij over ECS in Zeebrugge en Venlo, Samskip Van Dieren in Genemuiden en Rotterdam, Brinkman Trans-Holland in Emmen en hun buitenlandse vestigingen en onderaannemers.

 

FNV beschuldigt Ikea ervan te profiteren van de onderlinge concurrentie bij de bedrijven, die overgaan tot malafide praktijken om zo betere prijzen te kunnen voorleggen aan het Zweedse bedrijf. “Wij zeggen: Ikea heeft als opdrachtgever de verantwoordelijkheid om te zorgen voor eerlijk transport”, aldus Edwin Atema van FNV aan het NRC.

 

Ikea wijst naar gedragscode

Verschillende transportbedrijven zijn de laatste maanden en jaren al gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De meeste van hen zeggen dat eerdere problemen die werden vastgesteld door de Inspectie werden aangepakt en dat er momenteel geen problemen meer zijn. Ikea van zijn kant laat aan onze redactie weten dat de klacht van FNV wordt bekeken, maar dat het een moeilijke zaak is, omdat er verschillende regels gelden in verschillende landen. Het vraagt daarom net als de transportbedrijven een gelijke regelgeving voor heel de EU.

 

Het bedrijf wijst tevens naar de eigen gedragscode voor bedrijven waarmee het samenwerkt. Daarin staan de regels beschreven rond salaris, werkuren en meer vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen. Het voert ook audits uit, om na te gaan of die regels worden nageleefd. Momenteel zegt Ikea in dialoog te zijn met de verschillende partijen in dit debat, zoals de vakbonden en de transportbedrijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde