FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

Vakbond FNV voert vandaag actie aan de vestiging van Ikea in Barendrecht. Dat doet het om de werkomstandigheden aan te klangen van chauffeurs die werken voor transportbedrijven die in dienst zijn van Ikea.

Fraude met rij- en rusttijden

Volgens FNV moeten de chauffeurs immers in bijzonder slechte omstandigheden werken: er zou onder andere fraude gepleegd worden met rij- en rusttijden en met illegale buitenlandse chauffeurs. Die zouden ook lange tijd in hun trucks moeten leven. De vakbond heeft daarom vandaag aangifte gedaan tegen de Nederlandse en Europese transportbedrijven die voor Ikea werken. Het gaat daarbij over ECS in Zeebrugge en Venlo, Samskip Van Dieren in Genemuiden en Rotterdam, Brinkman Trans-Holland in Emmen en hun buitenlandse vestigingen en onderaannemers.

 

FNV beschuldigt Ikea ervan te profiteren van de onderlinge concurrentie bij de bedrijven, die overgaan tot malafide praktijken om zo betere prijzen te kunnen voorleggen aan het Zweedse bedrijf. “Wij zeggen: Ikea heeft als opdrachtgever de verantwoordelijkheid om te zorgen voor eerlijk transport”, aldus Edwin Atema van FNV aan het NRC.

 

Ikea wijst naar gedragscode

Verschillende transportbedrijven zijn de laatste maanden en jaren al gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De meeste van hen zeggen dat eerdere problemen die werden vastgesteld door de Inspectie werden aangepakt en dat er momenteel geen problemen meer zijn. Ikea van zijn kant laat aan onze redactie weten dat de klacht van FNV wordt bekeken, maar dat het een moeilijke zaak is, omdat er verschillende regels gelden in verschillende landen. Het vraagt daarom net als de transportbedrijven een gelijke regelgeving voor heel de EU.

 

Het bedrijf wijst tevens naar de eigen gedragscode voor bedrijven waarmee het samenwerkt. Daarin staan de regels beschreven rond salaris, werkuren en meer vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen. Het voert ook audits uit, om na te gaan of die regels worden nageleefd. Momenteel zegt Ikea in dialoog te zijn met de verschillende partijen in dit debat, zoals de vakbonden en de transportbedrijven.

Tags: