De Nederlandse winkels van Casa hebben woensdagochtend de deuren niet meer geopend: de retailer werd dinsdag failliet verklaard, een logisch gevolg van het eerdere faillissement van het moederbedrijf in België.
“Het personeel is ontzet”
Een maand geleden had de ondernemingsraad van Casa Nederland het faillissement al aangevraagd omdat de lonen niet waren uitbetaald en de winkels niet meer werden bevoorraad. Daarop kregen de medewerkers uiteindelijk toch nog betaald, maar nu heeft het bedrijf zelf het faillissement aangevraagd, zonder overleg met de ondernemingsraad.
Dat leidt tot verontwaardiging: “Het personeel is ontzet. We wisten dat er een faillissement aan zat te komen, maar we hadden niet verwacht dat het op deze manier zou gaan”, zegt Allard Lamers, voorzitter van de ondernemingsraad, aan RTL. Volgens hem had het bedrijf er al veel eerder de stekker moeten uittrekken. De lonen voor april zullen worden uitbetaald door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).
Grote onduidelijkheid
De retailer had nog achttien winkels in Nederland – een jaar eerder waren dat er nog 34. Of en wanneer er een uitverkoop volgt is nog niet bekend. De curator heeft een afkoelingsperiode van twee maanden ingesteld: binnen die periode mogen geen goederen het bedrijf verlaten. Het is namelijk niet duidelijk wie juridisch eigenaar is van de voorraden.
Casa ging in België al begin maart failliet. Daardoor sloten niet alleen de 63 Belgische winkels, maar ook het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Olen, van waaruit alle buitenlandse filialen werden bevoorraad. De decoratieketen vroeg recent ook bescherming tegen schuldeisers in Frankrijk. Het lot van de winkels in Italië, Luxemburg, Portugal, Spanje en Zwitserland is nog onduidelijk.