In 2020 alleen nog maar duurzaam vlees in de supermarkten

In 2020 zal al het vlees in de Nederlandse supermarkten duurzaam zijn. Dat belangrijke engagement – met verregaande implicaties voor de vleesindustrie – gaan vooraanstaande betrokkenen op alle niveaus van de Nederlandse vleesindustrie, van supermarkten tot veehouders, gezamenlijk aan. Zo maakt Commissie-Van Doorn, een commissie die in opdracht van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant tot een advies moest komen over de toekomst van de intensieve veehouderij, vandaag bekend.

Naar een duurzame vleesindustrie

Het Verbond van den Bosch – zo heet het akkoord – bestaat eruit dat de veehouderij binnen de acht jaar moet overschakelen naar een duurzame vorm van intensieve veehouderij waarin dierenwelzijn centraal staat, de volksgezondheid gewaarborgd is en afvalkringlopen gesloten zijn.


Opvallend is dat zo goed als alle Nederlandse supermarktketens hebben ondertekend: Jumbo Supermarkten, Albert Heijn, Plus Supermarkten, C1000, Sligro Food Group, Coop Supermarkten, Spar, Deen Supermarkten,… “Ze creëren daarmee een marktzekerheid die de veehouderij de ruimte biedt zich te transformeren tot zorgvuldig intensief”, claimt commissievoorzitter Daan Van Doorn.

Alle niveaus van de waardenketen

De ondertekenaars verbinden zich aan een reeks concrete maatregelen die ze de komende acht jaar moeten uitvoeren. In verschillende fases zal de veehouderij de overstap maken naar een duurzame aanpak. Als eerste moet het preventief gebruik van antibiotica worden stopgezet: vanaf 1 januari 2012 mogen dieren alleen nog antibiotica als ze ziek zijn. In een later stadium treden bindende afspraken over sluitende grondstoffen- en afvalkringlopen in werking. Het geheel wordt gecontroleerd door ketenkwaliteitsstandaarden waaraan minimaal moet worden voldaan.


“Het werkelijk baanbrekende in de voorstellen is de ketenbenadering”, benadrukt de commissievoorzitter. “Waar partijen voorheen afwachtten wie de eerste stap zou zetten, is nu een vertrouwenwekkende visie neergelegd die de steun heeft van het bedrijfsleven, belangenorganisaties, overheden en ngo’s. Dit toont niet alleen aan hoe breed het draagvlak is, maar ook hoe sterk de urgentie wordt gevoeld.”

Wereldwijde consequenties

Of ook de veehouders zelf zo tevreden zullen zijn met de beslissing, is echter nog maar de vraag. De klemtoon op duurzaamheid en dierenwelzijn maakt de veeteelt weer arbeidsintensiever en veeleisender voor de boeren. En dat terwijl de supermarkten ongetwijfeld druk op de marges zullen blijven uitoefenen.


“Niet alle veehouders zullen de stap naar ‘zorgvuldig intensief’ kunnen maken’, erkent Van Doorn. “Maar voor de resterende veehouders biedt het juist een aantrekkelijker perspectief.” De veetelers zullen een grotere maatschappelijke waardering krijgen en aangezien de kwaliteit verhoogt, zal ook de economische waarde van het vlees stijgen.


Door de nieuwe ‘unique selling proposition’ van het Nederlandse vlees rekent de Commissie bovendien op een positief effect op de export. Het buitenland is namelijk altijd al een belangrijke afzetmarkt geweest voor het Nederlandse vlees. Ook buiten Nederland zal de switch naar duurzaam vlees dus significante gevolgen hebben.

 

En hopelijk dient Nederland niet het minst als inspirerend voorbeeld. "Met het Verbond van Den Bosch is een niet-vrijblijvende beweging ingezet die zich richt op de toekomstige boer in een duurzame keten", besluit de Commissie.



In 2020 zal al het vlees in de Nederlandse supermarkten duurzaam zijn. Dat belangrijke engagement – met verregaande implicaties voor de vleesindustrie – gaan vooraanstaande betrokkenen op alle niveaus van de Nederlandse vleesindustrie, van supermarkten tot veehouders, gezamenlijk aan. Zo maakt Commissie-Van Doorn, een commissie die in opdracht van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant tot een advies moest komen over de toekomst van de intensieve veehouderij, vandaag bekend.

Naar een duurzame vleesindustrie

Het Verbond van den Bosch – zo heet het akkoord – bestaat eruit dat de veehouderij binnen de acht jaar moet overschakelen naar een duurzame vorm van intensieve veehouderij waarin dierenwelzijn centraal staat, de volksgezondheid gewaarborgd is en afvalkringlopen gesloten zijn.


Opvallend is dat zo goed als alle Nederlandse supermarktketens hebben ondertekend: Jumbo Supermarkten, Albert Heijn, Plus Supermarkten, C1000, Sligro Food Group, Coop Supermarkten, Spar, Deen Supermarkten,… “Ze creëren daarmee een marktzekerheid die de veehouderij de ruimte biedt zich te transformeren tot zorgvuldig intensief”, claimt commissievoorzitter Daan Van Doorn.

Alle niveaus van de waardenketen

De ondertekenaars verbinden zich aan een reeks concrete maatregelen die ze de komende acht jaar moeten uitvoeren. In verschillende fases zal de veehouderij de overstap maken naar een duurzame aanpak. Als eerste moet het preventief gebruik van antibiotica worden stopgezet: vanaf 1 januari 2012 mogen dieren alleen nog antibiotica als ze ziek zijn. In een later stadium treden bindende afspraken over sluitende grondstoffen- en afvalkringlopen in werking. Het geheel wordt gecontroleerd door ketenkwaliteitsstandaarden waaraan minimaal moet worden voldaan.


“Het werkelijk baanbrekende in de voorstellen is de ketenbenadering”, benadrukt de commissievoorzitter. “Waar partijen voorheen afwachtten wie de eerste stap zou zetten, is nu een vertrouwenwekkende visie neergelegd die de steun heeft van het bedrijfsleven, belangenorganisaties, overheden en ngo’s. Dit toont niet alleen aan hoe breed het draagvlak is, maar ook hoe sterk de urgentie wordt gevoeld.”

Wereldwijde consequenties

Of ook de veehouders zelf zo tevreden zullen zijn met de beslissing, is echter nog maar de vraag. De klemtoon op duurzaamheid en dierenwelzijn maakt de veeteelt weer arbeidsintensiever en veeleisender voor de boeren. En dat terwijl de supermarkten ongetwijfeld druk op de marges zullen blijven uitoefenen.


“Niet alle veehouders zullen de stap naar ‘zorgvuldig intensief’ kunnen maken’, erkent Van Doorn. “Maar voor de resterende veehouders biedt het juist een aantrekkelijker perspectief.” De veetelers zullen een grotere maatschappelijke waardering krijgen en aangezien de kwaliteit verhoogt, zal ook de economische waarde van het vlees stijgen.


Door de nieuwe ‘unique selling proposition’ van het Nederlandse vlees rekent de Commissie bovendien op een positief effect op de export. Het buitenland is namelijk altijd al een belangrijke afzetmarkt geweest voor het Nederlandse vlees. Ook buiten Nederland zal de switch naar duurzaam vlees dus significante gevolgen hebben.

 

En hopelijk dient Nederland niet het minst als inspirerend voorbeeld. "Met het Verbond van Den Bosch is een niet-vrijblijvende beweging ingezet die zich richt op de toekomstige boer in een duurzame keten", besluit de Commissie.



Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zwak eerste kwartaal voor General Mills

21/09/2017

De Amerikaanse voedingsproducent General Mills, bekend van merken als Yoplait, Cheerios en Häagen-Dazs, heeft er een teleurstellend kwartaal op zitten. Zowel de omzet als de winst ging achteruit.

Voedingsproducenten willen houdbaarheidsdatum duidelijker aangeven

21/09/2017

Een groep van 400 voedingsproducenten, die samen actief zijn in meer dan zeventig landen, wil tegen 2020 de aanduiding van de houdbaarheidsdatum op verpakkingen vereenvoudigen en zo voedselverspilling tegengaan.

Belg Olivier Van den Bossche krijgt topfunctie bij Metro

21/09/2017

De Belg Olivier Van den Bossche gaat aan de slag bij het Duitse Metro en krijgt daar een topfunctie. Hij wordt ‘operating partner’ bij Metro Cash & Carry en komt zo aan het hoofd te staan van een aantal landen waar die actief is.

Valora neemt Backwerk over

20/09/2017

Het Zwitserse Valora neemt de Duitse bakkerijketen Backwerk over van investeerder EQT. De formule die in Nederland dertien vestigingen heeft, is actief in diverse Europese landen en wil nu verder uitbreiden.

Boni sluit eigen webshop

19/09/2017

Supermarktketen Boni heeft besloten om de eigen webshop stop te zetten. Boni had al sinds 2011 een eigen webshop, maar gaat het nu op een andere manier aanpakken. Online zal het (voorlopig) enkel nog via Picnic te vinden zijn.

Alpro schrapt Amerikaanse sojabonen

19/09/2017

Sojadrankenfabrikant Alpro koopt zijn sojabonen alleen nog bij producenten in Europa en Canada, om er zeker van te zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Bonen uit de VS komen er niet meer in, Nederland plukt mee de vruchten.

Back to top