Ahold protesteert tegen Tsjechisch protectionisme

Ahold protesteert tegen Tsjechisch protectionisme

Jesper Lauridsen, de topman van de Tsjechische Ahold-dochter Albert, zegt in een interview dat hij de aanpassing van de marketpower-wet in Tsjechië heeft aangeklaagd bij de Europese Commissie.

Boete tot 10 procent omzet

Door de aanpassing van die wet zullen buitenlandse ketens niet meer op prijs mogen onderhandelen met lokale Tsjechische leveranciers. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de totale omzet. Met de aanpassing van de wet wil de Tsjechische regering lokale leveranciers beschermen tegen grote internationale bedrijven.

 

"Wij vinden dat strijdig met de regels voor vrijhandel. Daar komt nog bij dat het tegenovergestelde wordt bereikt. Wij worden dan min of meer gedwongen buiten Tsjechië in te kopen", zegt Lauridsen in een interview met het Financieele Dagblad. Lauridsen heeft dan ook de aanpassing van de wet samen met brancheorganisatie Eurocommerce aangeklaagd bij de Europese Commissie. "Wij zijn niet de enige die vindt dat deze wet de vrije handel belemmert", voegt hij nog toe.

Tags: