Ahold protesteert tegen Tsjechisch protectionisme | RetailDetail

Ahold protesteert tegen Tsjechisch protectionisme

Ahold protesteert tegen Tsjechisch protectionisme

Jesper Lauridsen, de topman van de Tsjechische Ahold-dochter Albert, zegt in een interview dat hij de aanpassing van de marketpower-wet in Tsjechië heeft aangeklaagd bij de Europese Commissie.

Boete tot 10 procent omzet

Door de aanpassing van die wet zullen buitenlandse ketens niet meer op prijs mogen onderhandelen met lokale Tsjechische leveranciers. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de totale omzet. Met de aanpassing van de wet wil de Tsjechische regering lokale leveranciers beschermen tegen grote internationale bedrijven.

 

"Wij vinden dat strijdig met de regels voor vrijhandel. Daar komt nog bij dat het tegenovergestelde wordt bereikt. Wij worden dan min of meer gedwongen buiten Tsjechië in te kopen", zegt Lauridsen in een interview met het Financieele Dagblad. Lauridsen heeft dan ook de aanpassing van de wet samen met brancheorganisatie Eurocommerce aangeklaagd bij de Europese Commissie. "Wij zijn niet de enige die vindt dat deze wet de vrije handel belemmert", voegt hij nog toe.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.