Banken maken plan voor snellere pinbetalingen

Banken maken plan voor snellere pinbetalingen

Pin- en iDeal-betalingen worden binnenkort sneller verwerkt. In november komen banken met een plan om de omzet sneller op de rekening van retailers te storten.

Plan in november

Ook gaan ze onderzoeken of het mogelijk is om betalingen die in het weekend zijn gedaan sneller te verwerken. Een andere optie is om het geld de eerstvolgende werkdag eerst over te maken aan winkeliers, en daarna pas af te schrijven.

 

Detailhandel Nederland klaagde in april dat winkeliers tientallen miljoenen euro's per jaar mislopen vanwege gemiste rente-inkomsten. Betalingen die zaterdag worden gedaan, staan pas dinsdag op de rekening van retailers. Sommigen zouden hierdoor zelfs in betalingsproblemen komen. De brancheorganisatie noemt het onderzoek een belangrijke stap. "Het is goed om te merken dat de banken de problemen van winkeliers serieus nemen", zegt een woordvoerder.

 

Banken lieten destijds weten dat de kern van het probleem bij De Nederlandse Bank ligt, die betalingen via de Europese Centrale Bank laat lopen. Ze waarschuwen daarom dat het niet eenvoudig zal zijn om de geldstroom te versnellen.

Tags: