Blokker denkt aan beursgang

Blokker denkt aan beursgang
Shutterstock.com

Eigenaar Michiel Witteveen wil Blokker over enkele jaren naar de beurs brengen. Hij denkt daarbij onder meer aan loyaliteitsprogramma, waarbij trouwe klanten van de winkelketen aandelen zouden kunnen verwerven.

 

Zegeltjes

Witteveen wil trouwens niet alleen Blokker, maar de volledige Mirage Retail Group naar de beurs brengen. Daartoe behoren ook Big Bazar, Intertoys en MaxiToys. Klanten zouden via een spaarsysteem zelf aandelen van de winkelketen kunnen verwerven. "Toen ik Blokker kocht, hoorde ik steeds dat ‘Blokker van ons allemaal is’. Zo kwam ik op het idee voor een nieuw zegeltjessysteem, waarbij elke volle spaarkaart recht geeft op een Blokker-aandeel", zegt Witteveen. Volgens de topman zijn klanten loyaler als ze zelf aandeelhouder zijn: "Iedereen vindt het prettig om ergens bij te horen", citeert het FD de topman.

 

Het idee van Witteveen is natuurlijk niet nieuw: Albert Heijn had ooit een soortgelijk spaarprogramma, waarbij klanten zegeltjes voor obligaties konden inruilen. Het systeem - dat een groot succes was - werd uiteindelijk stopgezet, omdat het vreemd vermogen van de supermarktketen te groot werd.

 

Besparingen

De uitspraken van Witteveen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen, want Blokker stapelt de verliezen de laatste jaren op. In 2017 bedroeg het verlies 344 miljoen euro. Witteveen geeft toe dat de keten eerst weer winst zal moeten maken, voordat het bedrijf naar de beurs kan.

 

Die winst zou er moeten komen binnen anderhalf tot twee jaar. Om te besparen werden al meer dan honderd winkels gesloten. Blokker verkoopt ook steeds meer huismerken, omdat die hogere marges opleveren. Het terugbrengen van het aantal distributiecentra van drie naar één moet de kosten van de winkelketen mee doen dalen.