Consultatie voor nieuwe franchisecode | RetailDetail

Consultatie voor nieuwe franchisecode

Consultatie voor nieuwe franchisecode

Het ontwerp van een nieuwe Nederlandse Franchise Code is klaar. Alle belanghebbenden mogen er nu hun mening over geven. In het najaar wordt de bundel voorgelegd aan minster Kamp van Economische Zaken.

Afspraken over online handel

De code stelt welke basisrechten en -verplichtingen franchisegevers en franchisenemers tegenover elkaar hebben. Voorts bevat ze een regeling voor geschillen. De bedoeling van het document is te zorgen voor zelfregulering in de sector. Door het vastleggen van de afspraken, hoopt de overheid een aantal discussies en rechtszaken te vermijden.

 

De code werd de voorbije maanden uitgewerkt door een commissie met vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers.  Als basisdocument gebruikten ze daarvoor de Europese Erecode voor Franchising.

 

Een van de punten in het ontwerp handelt over de online handel. Franchisegevers en franchisenemers zullen in hun contracten straks formeel afspraken moeten opnemen over hoe ze dit regelen. De concrete uitwerking – delen franchisenemers mee in de verkoop via internet en hoe gebeurt dat dan - wordt echter aan de partijen overgelaten.

 

Reageren tot 28 juli

Alle belanghebbenden krijgen nu de gelegenheid om bemerkingen te formuleren. Dat moet tijdens de komende zomermaanden zijn beslag vinden. Op 28 juli wordt de consultatieperiode afgesloten zodat de code en de bemerkingen op 3 september aan de minister aangeboden kunnen worden.

 

De code zal van toepassing worden op alle franchiseactiviteiten, ook al dragen ze een andere naam of is hun formule niet aangesloten bij de Nederlandse Franchise Vereniging. Aangezien Nederland 743 franchiseformules en bijna 30.000 aangesloten verkooppunten  - met als voornaamste sectoren retail, horeca, dienstverlening en zorg - telt, is de nieuwe code van groot belang voor tal van sectoren.  

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.