Consument weer somberder gestemd | RetailDetail

Consument weer somberder gestemd

Consument weer somberder gestemd

Het Nederlandse consumentenvertrouwen heeft zich niet verder kunnen herpakken: na de stagnatie in juli werd in augustus zelfs weer een verslechtering opgetekend. De koopbereidheid staat daardoor weer wat extra onder druk.

Internationale spanningen eisen hun tol

De indicator van het CBS daalde in augustus met 4 punten, om uit te komen op -6. Door de toegenomen internationale spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten zijn de consumenten veel minder positief geworden over de toekomstige economische ontwikkelingen. Dezelfde trend geldt voor hun inschatting van de toekomstige eigen financiële situatie.

 

De toegenomen bezorgdheid vertaalt zich dan ook in een iets lagere bereidheid om grote aankopen te doen: deze deelindicator daalde 2 punten om op -12 te stranden. Dat is het slechtste cijfer sinds april. Al is dit relatief, want in augustus 2013 stond de aanwijzer nog op -26 punten. 

 

Ook de zekerheid over het hebben van een baan ging weer naar beneden: in augustus hield nog 38 procent van de respondenten rekening met een toename van de werkloosheid in de komende 12 maanden, 30 procent ging uit van een daling.

 

Het consumentenvertrouwen volgde: volgens de globale indicator van het vertrouwen waren in februari 2013 nog 44 procent meer pessimisten dan optimisten. Nadien verbeterde de index stelselmatig, tot er deze zomer de klad inkwam. De huidige situatie van -6 ligt niettemin nog altijd iets boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op -8 staat. De beste situatie ooit – 27 procent meer optimisten dan pessimisten – werd dan weer in april 2000 opgetekend.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.