Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af | RetailDetail

Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Volgens de Europese Commissie zijn de gunstige afspraken die Starbucks heeft afgesloten met de Nederlandse staat illegaal. Ook deals tussen Amazon en Luxemburg en tussen Apple en Ierland liggen onder vuur.

In stroomversnelling door LuxLeaks

Europa voert ondertussen al meer dan twee jaar onderzoek naar belastingafspraken tussen grote multinationals en lidstaten van de Europese Unie. In 2014 kwam dat onderzoek in een stroomversnelling nadat heel wat geheime afspraken die door de Luxemburgse belastingdienst werden gemaakt, uitlekten.

 

Starbucks zou vanuit Nederland heel wat miljoenen hebben doorgesluisd naar een Brits onderdeel van de onderneming. Omdat dat deel niet belastingplichtig is in Nederland, moet Starbucks in Nederland een stuk minder belastingen betalen.

 

In Ierland en Luxemburg werden gelijkaardige deals gesloten met respectievelijk Apple en Amazon. Zo proberen lidstaten om grote bedrijven naar hun land te lokken. Ook Fiat heeft in Luxemburg een flink belastingvoordeel gekregen, dat volgens de Europese Commissie niet door de beugel kan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.