Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Volgens de Europese Commissie zijn de gunstige afspraken die Starbucks heeft afgesloten met de Nederlandse staat illegaal. Ook deals tussen Amazon en Luxemburg en tussen Apple en Ierland liggen onder vuur.

In stroomversnelling door LuxLeaks

Europa voert ondertussen al meer dan twee jaar onderzoek naar belastingafspraken tussen grote multinationals en lidstaten van de Europese Unie. In 2014 kwam dat onderzoek in een stroomversnelling nadat heel wat geheime afspraken die door de Luxemburgse belastingdienst werden gemaakt, uitlekten.

 

Starbucks zou vanuit Nederland heel wat miljoenen hebben doorgesluisd naar een Brits onderdeel van de onderneming. Omdat dat deel niet belastingplichtig is in Nederland, moet Starbucks in Nederland een stuk minder belastingen betalen.

 

In Ierland en Luxemburg werden gelijkaardige deals gesloten met respectievelijk Apple en Amazon. Zo proberen lidstaten om grote bedrijven naar hun land te lokken. Ook Fiat heeft in Luxemburg een flink belastingvoordeel gekregen, dat volgens de Europese Commissie niet door de beugel kan.

Tags: