Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af | RetailDetail

Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Europese Commissie keurt afspraken tussen Nederland en Starbucks af

Volgens de Europese Commissie zijn de gunstige afspraken die Starbucks heeft afgesloten met de Nederlandse staat illegaal. Ook deals tussen Amazon en Luxemburg en tussen Apple en Ierland liggen onder vuur.

In stroomversnelling door LuxLeaks

Europa voert ondertussen al meer dan twee jaar onderzoek naar belastingafspraken tussen grote multinationals en lidstaten van de Europese Unie. In 2014 kwam dat onderzoek in een stroomversnelling nadat heel wat geheime afspraken die door de Luxemburgse belastingdienst werden gemaakt, uitlekten.

 

Starbucks zou vanuit Nederland heel wat miljoenen hebben doorgesluisd naar een Brits onderdeel van de onderneming. Omdat dat deel niet belastingplichtig is in Nederland, moet Starbucks in Nederland een stuk minder belastingen betalen.

 

In Ierland en Luxemburg werden gelijkaardige deals gesloten met respectievelijk Apple en Amazon. Zo proberen lidstaten om grote bedrijven naar hun land te lokken. Ook Fiat heeft in Luxemburg een flink belastingvoordeel gekregen, dat volgens de Europese Commissie niet door de beugel kan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.