Franchisenemers gaan in hoger beroep na beslissing Openbaar Ministerie | RetailDetail

Franchisenemers gaan in hoger beroep na beslissing Openbaar Ministerie

Franchisenemers gaan in hoger beroep na beslissing Openbaar Ministerie

Een groep van enkele tientallen franchisenemers heeft besloten om naar het gerechtshof te stappen, nadat het Openbaar Ministerie besliste om niets te doen met de gezamenlijke aangifte die ze hadden gedaan tegen een aantal franchisegevers.

Kosten lager voorgesteld

De ondernemers willen het Openbaar Ministerie zo dwingen om toch gevolg te geven aan hun klacht. Ze beschuldigen samen zeven franchisegevers van oplichting. Het gaat daarbij over Bakker Bart, Biretco, Top 1 Toys, Shoeby, StreetOne, Cristal Cleaning en Op=Op Voordeelshop. Volgens de winkeliers hebben die valse prognoses gebruikt en zo de ondernemers in financiële problemen gebracht. Dat schrijft RetailNews.


De franchisegevers zouden bewust bepaalde kosten, zoals de lonen en huurgeld, lager hebben voorgesteld, om er zo voor te zorgen dat de ondernemers een lening met staatsgarantie konden krijgen bij de banken. "Ze knutselen soms in Excel om ervoor te zorgen dat het er onder de streep goed uitziet", zegt advocaat Nienke Slump.


Het gerechtshof moet nu beslissen of de klacht van de franchisenemers gegrond is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.