Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie
DeNationaleFranchiseGids

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

 

Forse afname in modesector

Zo goed als alle branches gingen er de voorbije drie jaar op vooruit, zo blijkt uit onderzoek van 'De Nationale Franchise Gids'. Op één notoire uitzondering na: de modesector: daar bedraagt de omzetdaling liefst 5,52%. Dat heeft alles te maken met de afname van het aantal franchisevestigingen in de sector: van 815 op 1 januari 2015 tot 770 op 1 januari 2018, de omzet per vestiging bleef zo goed als onveranderd.

 

Het aantal in Nederland actieve franchiseformules is licht gedaald: van 775 naar 772. En ook hier scoort de modesector weer slechter dan de rest van de klas: “Het aantal modeformules daalde van 27 naar 22, oftewel een daling van maar liefst 18,52%. Sinds 2016 is het aantal formules in mode met 18,5% en in non-food met 7,4% afgenomen, vermoedelijk omdat hier de concurrentie van het internet het sterkst is”, concluderen de onderzoekers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.