Helft van winkeliers zit in de rode cijfers

Helft van winkeliers zit in de rode cijfers

Minimaal de helft van de Nederlandse winkeliers zit op dit moment in de rode cijfers. De mogelijkheden voor bezuinigingen raken daarbij uitgeput, waardoor een kaalslag dreigt in de winkelstraat.

Helft à tweederde winkeliers verdient geen geld meer

Dat blijkt uit berekeningen van Alfa Accountants, waarover dagblad De Telegraaf bericht. Het bureau schat het aantal winkeliers dat er niet meer in slaagt om geld te verdienen op 48 procent. "De omvang van de verliezen wordt groter, net als het kasstroomtekort. Het zijn niet alleen de zelfstandige ondernemers die het niet meer kunnen bolwerken, maar ook ketens. Kijk naar Marlies Dekkers, Free Record Shop en Macintosh", zegt Marco van den Broek van Alfa.

 

Hij ziet het dan ook somber in voor de toekomst. "Iedereen voelt pijn. Tien procent omzetverlies voor het derde jaar op rij is geen uitzondering. Op een gegeven moment zijn de mogelijkheden om kosten te besparen op. Over zeven jaar zal nog eens 20 tot 30 procent zijn deuren hebben gesloten", aldus Van den Broek.

 

Jan Meerman van belangenorganisatie InRetail denkt dat Alfa Accountants de problemen in de winkelstraten nog onderschat. "Die 48 procent is eerder te laag. Wat ook nog meespeelt, is dat eenmanszaken geen eigen loon kennen en de partner vaak meewerkt en meestal een eigen pand heeft. Allemaal zaken die de kosten drukken. Je mag er dus best wel 10 tot 20 procent bij optellen", aldus Meerman.

Tags: