Hema duikt opnieuw in de rode cijfers

Hema duikt opnieuw in de rode cijfers

Warenhuisketen Hema is afgelopen jaar weer diep in de rode cijfers gedoken. De internationaal snel uitbreidende onderneming kwam over 2013 uit op een verlies van 16,4 miljoen euro, tegen een winst van 5,8 miljoen euro een jaar eerder.

Hoge schuldenlast weegt zwaar op Hema

Daarmee is Hema na twee winstgevende jaren op rij weer verlieslatend, zo blijkt uit het jaarverslag van Hema. Topman Ronald van Zetten wijt het verlies aan de uitzonderlijk slechte marktsituatie in de non-fooddetailhandel. Consumenten komen minder in de binnensteden, het consumentenvertrouwen is nog altijd extreem laag en de huizenmarkt krabbelt slechts moeizaam overeind, somt hij de verschillende factoren op die het resultaat van Hema negatief hebben beïnvloed.

 

Hema is eigendom van investeerder Lion Capital, dat het warenhuisbedrijf in 2007 met vooral geleend geld kocht. Die schuldenlast drukt al jaren het resultaat van Hema, dat voor de overname vele jaren lang juist zeer winstgevend was. In de jaren na de overname was het warenhuisbedrijf bijna jaarlijks verlieslatend. Volgens dagblad De Telegraaf werkt Lion Capital op dit moment aan herfinanciering van de schuldenlast van Hema, omdat het einde van de huidige financiering in zicht komt. In totaal drukt er op Hema een schuldenlast van 600 miljoen euro.

 

Volgens de krant is het door het verder verdelen van de schulden nu onduidelijk wie de houders van de schuld zijn. Wel zou er overeenstemming zijn met de geldleners om de convenanten van de lening aan te passen, in ruil voor een vergoeding van 0,15 procent van de leensom, zo meldde het persbureau Bloomberg eerder.

Tags: