Kabinet dreigt met maatregelen tegen plastic tasjes | RetailDetail

Kabinet dreigt met maatregelen tegen plastic tasjes

Kabinet dreigt met maatregelen tegen plastic tasjes

De Nederlandse detailhandel moet uiterlijk in juni met een concreet plan komen om het uitdelen van plastic tasjes terug te dringen. Als de winkeliers dit niet afdoende doen, komt staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu met een dwingende wetgeving.

Campagne om consumenten te sensibiliseren

De staatssecretaris heeft afgelopen week een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd om - naar het voorbeeld van de supermarkten - onder meer kledingwinkels, warenhuizen, slagers en bakkers te vragen af te zien van hun gewoonte om de aankopen in een gratis plastic tasje mee te geven. Uit een proef blijkt dat een vergoeding van tien cent er al voor zorgt dat het gebruik aanzienlijk vermindert.

 

De branches moeten ook zo snel mogelijk met een gezamenlijke campagne komen om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder van deze tasjes te gebruiken. Deze campagne zou dan door de overheid ondersteund kunnen worden.

 

De staatssecretaris wijst er verder op dat gewerkt wordt aan een duurzaam alternatief voor de tasjes. Een televisieprogramma berekende onlangs dat de verkoop van de plastic tasjes inmiddels het meest winstgevende product is in de supermarkt, al werd dat verhaal later vanuit de supermarktbranche tegengesproken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.