Kabinet dreigt met maatregelen tegen plastic tasjes

Kabinet dreigt met maatregelen tegen plastic tasjes

De Nederlandse detailhandel moet uiterlijk in juni met een concreet plan komen om het uitdelen van plastic tasjes terug te dringen. Als de winkeliers dit niet afdoende doen, komt staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu met een dwingende wetgeving.

Campagne om consumenten te sensibiliseren

De staatssecretaris heeft afgelopen week een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd om - naar het voorbeeld van de supermarkten - onder meer kledingwinkels, warenhuizen, slagers en bakkers te vragen af te zien van hun gewoonte om de aankopen in een gratis plastic tasje mee te geven. Uit een proef blijkt dat een vergoeding van tien cent er al voor zorgt dat het gebruik aanzienlijk vermindert.

 

De branches moeten ook zo snel mogelijk met een gezamenlijke campagne komen om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder van deze tasjes te gebruiken. Deze campagne zou dan door de overheid ondersteund kunnen worden.

 

De staatssecretaris wijst er verder op dat gewerkt wordt aan een duurzaam alternatief voor de tasjes. Een televisieprogramma berekende onlangs dat de verkoop van de plastic tasjes inmiddels het meest winstgevende product is in de supermarkt, al werd dat verhaal later vanuit de supermarktbranche tegengesproken.

Tags: