Koopkracht Nederlanders wakkert licht aan | RetailDetail

Koopkracht Nederlanders wakkert licht aan

Koopkracht Nederlanders wakkert licht aan

Volgend jaar gaan Nederlanders er voor het eerst in jaren niet in koopkracht op achteruit, terwijl in 2015 zelfs een stijging van 2,5 procent mogelijk is. Voor de zwaar getroffen non-foodsector gloort er eindelijk weer een klein beetje hoop aan de horizon.

Goed nieuws voor non-food

Directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank verwacht dat consumenten in de loop van 2015 geleidelijk meer gaan uitgeven. Daarmee zou een eind komen aan de jaren van krimp van de consumptie, waar vooral de non-foodsector onder lijdt. Vorige week werd nog bekend dat het aantal faillissementen in de retailsector alweer een nieuw record heeft bereikt.

 

Plannen van de overheid om via lagere pensioenpremies het besteedbaar inkomen van Nederlanders een impuls te geven, kan de uitgaven nog verder aanjagen. Hoewel een groot deel van de Nederlandse bevolking op zich weinig merkt van de crisis, houdt de bevolking massaal de hand op de knip. Onzekerheid over de eigen toekomst en de werkgelegenheid in de toekomst is daar een belangrijke motor achter.

 

Het voorzichtige zicht op economisch herstel betekent nog niet direct goed nieuws voor de werklozen in Nederland: het herstel van de werkgelegenheid wordt pas rond 2016 zichtbaar, meent De Nederlandsche Bank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.