Koopkracht Nederlanders wakkert licht aan

Koopkracht Nederlanders wakkert licht aan

Volgend jaar gaan Nederlanders er voor het eerst in jaren niet in koopkracht op achteruit, terwijl in 2015 zelfs een stijging van 2,5 procent mogelijk is. Voor de zwaar getroffen non-foodsector gloort er eindelijk weer een klein beetje hoop aan de horizon.

Goed nieuws voor non-food

Directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank verwacht dat consumenten in de loop van 2015 geleidelijk meer gaan uitgeven. Daarmee zou een eind komen aan de jaren van krimp van de consumptie, waar vooral de non-foodsector onder lijdt. Vorige week werd nog bekend dat het aantal faillissementen in de retailsector alweer een nieuw record heeft bereikt.

 

Plannen van de overheid om via lagere pensioenpremies het besteedbaar inkomen van Nederlanders een impuls te geven, kan de uitgaven nog verder aanjagen. Hoewel een groot deel van de Nederlandse bevolking op zich weinig merkt van de crisis, houdt de bevolking massaal de hand op de knip. Onzekerheid over de eigen toekomst en de werkgelegenheid in de toekomst is daar een belangrijke motor achter.

 

Het voorzichtige zicht op economisch herstel betekent nog niet direct goed nieuws voor de werklozen in Nederland: het herstel van de werkgelegenheid wordt pas rond 2016 zichtbaar, meent De Nederlandsche Bank.

Tags: