Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014 | RetailDetail

Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014

Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014

Uit cijfers van faillissementsdossier.nl blijkt dat in het eerste kwartaal van 2014 ongeveer een kwart minder faillissementen zijn uitgesproken dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Nog niet op niveau van voor crisis

In totaal moesten in de eerste maanden van 2014 2672 bedrijven de boeken neerleggen, tegenover 3470 in 2013. In maart was de grootste daling op te merken: daar zakte het aantal bankroete bedrijven met bijna een derde naar 782. Het hoogste peil werd behaald in juli 2013, toen er 1201 faillissementen waren. Sindsdien is het aantal steeds blijven dalen.

 

Vergeleken met enkele jaren geleden is het aantal faillissementen echter nog steeds zeer hoog: in het eerste kwartaal van 2008 waren er slechts 1686 faillissementen. Sinds het uitbreken van de crisis is dat aantal echter flink gestegen.

 

In de horecasector steeg het aantal faillissementen wel met 15 procent in het eerste kwartaal van 2014. Die sector heeft veel last van de mindere koopkracht: "Veel consumenten zien een bezoek aan de horeca toch als een luxeproduct. Als mensen minder geld te besteden hebben, is dat één van de eerste dingen waarop ze bezuinigen."

 

Nieuwe faillissementswet heeft impact

Faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt gaat er van uit dat het aantal faillissementen voorlopig nog hoog zal blijven: "De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken. Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet", stelt hij bij faillissementsdossier.nl.

 

Hij wijst daarbij naar de nieuwe faillissementswet, waarbij bedrijven na een faillissement onmiddellijk een doorstart kunnen maken door het benoemen van een stille bewindvoerder. Zo kunnen ze failliet gaan zonder veel aan waarde te verliezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.