Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014 | RetailDetail

Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014

Kwart minder faillissementen in eerste kwartaal 2014

Uit cijfers van faillissementsdossier.nl blijkt dat in het eerste kwartaal van 2014 ongeveer een kwart minder faillissementen zijn uitgesproken dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Nog niet op niveau van voor crisis

In totaal moesten in de eerste maanden van 2014 2672 bedrijven de boeken neerleggen, tegenover 3470 in 2013. In maart was de grootste daling op te merken: daar zakte het aantal bankroete bedrijven met bijna een derde naar 782. Het hoogste peil werd behaald in juli 2013, toen er 1201 faillissementen waren. Sindsdien is het aantal steeds blijven dalen.

 

Vergeleken met enkele jaren geleden is het aantal faillissementen echter nog steeds zeer hoog: in het eerste kwartaal van 2008 waren er slechts 1686 faillissementen. Sinds het uitbreken van de crisis is dat aantal echter flink gestegen.

 

In de horecasector steeg het aantal faillissementen wel met 15 procent in het eerste kwartaal van 2014. Die sector heeft veel last van de mindere koopkracht: "Veel consumenten zien een bezoek aan de horeca toch als een luxeproduct. Als mensen minder geld te besteden hebben, is dat één van de eerste dingen waarop ze bezuinigen."

 

Nieuwe faillissementswet heeft impact

Faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt gaat er van uit dat het aantal faillissementen voorlopig nog hoog zal blijven: "De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken. Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet", stelt hij bij faillissementsdossier.nl.

 

Hij wijst daarbij naar de nieuwe faillissementswet, waarbij bedrijven na een faillissement onmiddellijk een doorstart kunnen maken door het benoemen van een stille bewindvoerder. Zo kunnen ze failliet gaan zonder veel aan waarde te verliezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.