Maastricht wil 52 koopzondagen per jaar

Maastricht wil 52 koopzondagen per jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht stelt de gemeenteraad voor een wekelijkse koopzondag mogelijk te maken voor de ondernemers van de stad. Winkeliers moeten zelf kunnen bepalen of ze openen of niet. Het stadsbestuur wil met een wekelijkse koopzondag de Maastrichtse economie versterken en de werkgelegenheid in stand houden. Maastricht sluit zich daarmee aan bij de landelijke tendens.

Winkeliers mogen zelf kiezen

Een wekelijkse koopzondag - van 12.00 – 18.00 uur - zou een middel zijn om Maastricht aantrekkelijk te houden als winkel- en recreatiestad, denkt het stadsbestuur. De afgelopen maanden is onderzocht hoe ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden tegenover een wekelijkse koopzondag staan. Alle belangen afwegend vindt het college dat ondernemers in de toekomst vrij moeten zijn om op zondag hun winkel te openen.

 

“Alleen maar positief”

Wethouder economie John Aarts van Maastricht is van mening dat wekelijkse openstelling positief zal uitwerken. “De noodzaak is er”, zegt hij op de website maastrichtdichtbij.nl. De argumenten voor een wekelijkse koopzondag zijn volgens Aarts de toenemende internetaankopen, leegstand en concurrentie van omliggende steden: “Ook voor een stad als Maastricht wordt het een uitdaging om de komende jaren de bezoekersstroom op peil te houden. De consument vraagt er om, ondernemers willen het en zij die het niet willen, lijken er minder moeite mee te hebben. Wie zijn wij dan om een positieve ontwikkeling voor de economie van de stad in de weg te staan.”

 

Consument wil koopzondag

Volgens de wethouder versterkt een wekelijkse zondagsopening de consumentwaardering en draagt die bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Een derde van de uitgaven op een koopzondag is extra.

 

De Maastrichtse gemeenteraad bespreekt het onderwerp in januari. Bij goedkeuring komt er een grote Euregionale campagne om het nieuwe koopzondagenregime te promoten.

Tags: