Minder reclamefolders in de brievenbus

Minder reclamefolders in de brievenbus

Voor het eerst in jaren is het aantal reclamefolders in de brievenbus heel wat Nederlanders gedaald. Tot vorig jaar was het aantal folders gestegen tot gemiddeld 37 per huishouden per week en in de periode rond Sinterklaas kan dat oplopen tot negentig folders. Wekelijks ontvangen zes miljoen huishoudens een pakket folders in de bus

Meer gerichte verdeling

Nu is er echter sprake van een volumedaling van twee procent. Ook voor de komende jaren wordt er rekening gehouden met een daling van het aantal folders. Verdeler Netwerk VSP zegt dat retailers en fabrikanten steeds kritischer kijken naar waar en hoe hun folders worden verspreid. Zo wordt er meer gekeken naar het type klant dan dat folders gewoon blind worden uitgedeeld.

 

Ook de nee-sticker, die aangeeft wanneer iemand geen reclame in de bus wil, stijgt in populariteit. "Op dit moment heeft 21 procent van de huishoudens zo'n sticker bij de brievenbus. Daar komt elk jaar een procentje bij", zegt directeur Yme Pasma van Netwerk VSP aan de NOS. Daar is het effect van het internet niet vreemd aan: veel folders zijn immers ook online te bekijken.

 

Nochtans blijkt uit marketingonderzoek dat na televisiereclame, de folder het meeste effect heeft voor winkels. Consumenten zijn er immers nog steeds van overtuigd dat ze veel geld kunnen besparen door in folders op zoek te gaan naar goede deals.

Tags: