Nederlanders krijgen meer te besteden

Nederlanders krijgen meer te besteden

Nederlandse huishoudens krijgen voor het eerst in jaren weer meer te besteden. De meeste werkenden én bijstandsgerechtigden gaan er op vooruit, zo blijkt uit berekeningen van het Nibud.

Koopkracht evolueert positief

Dit is belangrijk nieuws voor de Nederlandse detailhandel, want vooral verkopers van non-food lijden al jaren onder de economische crisis. Uit de jongste detailhandelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vorige week al dat er weliswaar nog altijd geen sprake is van groei voor de meeste branches, maar dat de verliezen wel steeds meer worden beperkt. Meer geld op de rekening bij consumenten kan de komende periode een nieuwe impuls geven aan de detailhandelsverkopen.

 

De lagere inflatie, een lagere premie voor de zorgverzekering en fiscale maatregelen van de overheid zijn de belangrijkste redenen voor de verbetering van de koopkracht. Al geldt die wel niet voor iedereen: gezinnen met maar één kostwinner, ouderen en werkenden met een inkomen boven de 50.000 euro leveren nog iets aan koopkracht in. Tweeverdieners zonder kinderen met een bruto jaarinkomen van 20.000 tot 30.000 euro gaan er het meest op vooruit: zij hebben per maand bijna honderd euro meer in de portemonnee.

Tags: