Omzetstijging door Boekenweek valt lager uit

Omzetstijging door Boekenweek valt lager uit

De Boekenweek heeft dit jaar voor een lagere omzetstijging in de verkoop van boeken gezorgd dan een jaar eerder: over de hele week werd bij deelnemende boekhandels 3,1 procent minder verkocht dan in de Boekenweek van vorig jaar.

Afwezigheid Polare-winkels oorzaak

In het openingsweekend steeg de omzet nog met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar dit groeitempo kon in de rest van de week niet worden volgehouden. De organiserende stichting denkt dat het feit dat de Polare-winkels niet hebben meegedaan aan de week een belangrijke reden is voor de verkoopdaling.

 

Omdat de reden voor de dalende meerverkoop zo duidelijk is, noemt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek de resultaten toch "een positief baken in een woelige boekentijd". De organisatie stelt dat de Boekenweek consumenten massaal op de been heeft gebracht, waardoor het evenement, dat dit jaar van 8 tot 16 maart liep, een "positieve en succesvolle" editie kende.

 

De organisatie stelt tevens dat aan de Boekenweek deelnemende boekhandels een aanzienlijk hogere omzet wisten te boeken dan winkels die niet meededen aan de actieweek. Die hadden zelfs te kampen met een fikse omzetdaling. "Meedoen aan de Boekenweek blijkt te lonen", aldus de organisatie.

Tags: