Opbrengsten tabakaccijnzen blijven dalen | RetailDetail

Opbrengsten tabakaccijnzen blijven dalen

Opbrengsten tabakaccijnzen blijven dalen

Ook in 2014 blijven de inkomsten van accijnzen op tabak verder dalen. Dat blijkt uit cijfers die de Accijnsmonitor gisteren op accijnslek.nl publiceerde. Steeds meer consumenten stappen over op lager geprijsde producten.

Twee grote oorzaken

Vergeleken met de cijfers van 2012 en 2013 liggen de accijnsinkomsten in de maanden januari en februari van dit jaar aanzienlijk lager. In januari 2014 werd er 180.981.193 euro aan tabaksaccijnzen opgehaald: dat is weliswaar een minimale daling van 173.000 euro ten opzichte van 2013, maar vergeleken met 2012 was het zelfs een terugval van bijna 14 miljoen euro.

 

In februari zijn de cijfers nog dramatischer: daar vielen de inkomsten ten opzichte van 2013 terug met 4,8 miljoen euro en in 2012 werd er bijna 18,5 miljoen euro meer verdiend aan accijnzen op tabak.

 

De daling van de inkomsten heeft twee grote oorzaken: langs de ene kant kiezen meer en meer consumenten voor lager geprijsde tabaksproducten, waar de staat minder op verdient. Ook trekt een deel de landsgrenzen over naar België en Duitsland, waar tabak en sigaretten nog een stuk goedkoper zijn.

 

Om de dalende inkomsten, zowel voor de staat als voor de handelaar, aan de kaak te stellen, zal accijnslek.nl periodiek cijfers vrijgeven. De website is een initiatief van de tabaksdetailhandelaren en de groothandels, die eisen dat de accijnsverhoging van 2013 wordt teruggedraaid en dat de geplande verhoging die op 1 januari 2015 moet worden doorgevoerd, wordt afgeblazen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.