Opbrengsten tabakaccijnzen blijven dalen

Opbrengsten tabakaccijnzen blijven dalen

Ook in 2014 blijven de inkomsten van accijnzen op tabak verder dalen. Dat blijkt uit cijfers die de Accijnsmonitor gisteren op accijnslek.nl publiceerde. Steeds meer consumenten stappen over op lager geprijsde producten.

Twee grote oorzaken

Vergeleken met de cijfers van 2012 en 2013 liggen de accijnsinkomsten in de maanden januari en februari van dit jaar aanzienlijk lager. In januari 2014 werd er 180.981.193 euro aan tabaksaccijnzen opgehaald: dat is weliswaar een minimale daling van 173.000 euro ten opzichte van 2013, maar vergeleken met 2012 was het zelfs een terugval van bijna 14 miljoen euro.

 

In februari zijn de cijfers nog dramatischer: daar vielen de inkomsten ten opzichte van 2013 terug met 4,8 miljoen euro en in 2012 werd er bijna 18,5 miljoen euro meer verdiend aan accijnzen op tabak.

 

De daling van de inkomsten heeft twee grote oorzaken: langs de ene kant kiezen meer en meer consumenten voor lager geprijsde tabaksproducten, waar de staat minder op verdient. Ook trekt een deel de landsgrenzen over naar België en Duitsland, waar tabak en sigaretten nog een stuk goedkoper zijn.

 

Om de dalende inkomsten, zowel voor de staat als voor de handelaar, aan de kaak te stellen, zal accijnslek.nl periodiek cijfers vrijgeven. De website is een initiatief van de tabaksdetailhandelaren en de groothandels, die eisen dat de accijnsverhoging van 2013 wordt teruggedraaid en dat de geplande verhoging die op 1 januari 2015 moet worden doorgevoerd, wordt afgeblazen.

Tags: