Rechter verplicht handelaars in Groningen zondag te openen

Rechter verplicht handelaars in Groningen zondag te openen
Shutterstock

De handelaars in het winkelcentrum Paddepoel in Groningen worden door de rechter verplicht om op zondag hun winkel te openen. Eén van de winkeliers had tot nu toe geweigerd om op zondag de deuren te openen.

Terechte boetes

Het was pandeigenaar en bestuurslid Paul Beeres van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) die Gerard Platjouw voor de rechter had gedaagd. Die huurt in het winkelcentrum een pand voor een winkel van Primera, maar weigerde dus op zondag te openen. Hij kreeg daarvoor boetes opgelegd, maar ook die werden niet betaald.

 

De rechter is nu van mening dat de boetes terecht werden opgelegd, wat er op neerkomt dat de handelaars voortaan verplicht zijn om op zondag te openen. Anders krijgen ze een boete. Ook andere winkeliers hadden al een boete van 500 euro per zondag dat ze gesloten waren gekregen.

 

Te hoge kosten

Platjouw zegt verrast te zijn over de uitspraak en bekijkt nu met zijn advocaten of hij in hoger beroep zal gaan. “De VVE kan dus bepalen wanneer we open moeten zijn en wanneer we dicht moeten zijn. Dat gaat nogal ver. De kosten die deze verplichte openingstijden meebrengen worden zo steeds hoger. Op een gegeven moment is het niet meer op te brengen”, zegt hij aan Dagblad van het Noorden.

 

Voorlopig gaat hij ook nog niet op zondag openen. In de uitspraak van de rechter staat dat de boetes kunnen oplopen tot een maximum van 10.000 euro. “Daar zit ik al boven. Het maakt dus even niet uit of ik wel of niet open ga.”