Record aantal faillissementen in retail | RetailDetail

Record aantal faillissementen in retail

Record aantal faillissementen in retail

Het aantal faillissementen in de detailhandel is alweer naar recordhoogte gestegen. In totaal sloten tussen 1 juli en 30 september 245 winkels hun deuren, een toename van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Omzetdaling met 5% nekt handelaars

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gingen de laatste twintig jaar in één kwartaal nooit meer detailhandelaren op de fles als nu. Vooral in de non-foodsector is de crisis nog lang niet ten einde: het afgelopen kwartaal daalde de omzet opnieuw met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder en in volume bedroeg de afname van de verkopen zelfs 6 procent.

 

Een lichtpuntje kan zijn dat vorig jaar oktober de btw verhoogd werd: dat leverde winkeliers in september een kleine toename van de omzet op. Niet in alle sectoren van de detailhandel is er overigens sprake van crisis: de fooddetailhandel zag de omzet met 2,5 procent toenemen (al vrezen anderen dat de crisis nu ook daar zal toeslaan), terwijl webwinkels en postorderbedrijven zelfs 7,5 procent in de plus zaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.