Retail krijgt weer zicht op groei | RetailDetail

Retail krijgt weer zicht op groei

Retail krijgt weer zicht op groei

De Nederlandse retailsector krijgt dit jaar en volgend jaar weer zicht op groei. Na jaren van laagconjunctuur stijgt het volume weer. De kledingbranche kan hiervan profiteren en ook het volume van doe-het-zelfzaken en woonwinkels kan een impuls krijgen. Dit concludeert ABN Amro in Visie op Retail 2015.

 

Duurzame consumentenartikelen

Ook de kledingbranche, traditioneel conjunctuurgevoelig, kan de vruchten van de stijging plukken. De prijsdruk zal echter groot zal blijven door het overaanbod van kledingwinkels op de Nederlandse markt. Een verbeterend volume van doe-het-zelfzaken en woonwinkels zal dan weer te danken zijn aan de herstellende woningmarkt.

 

De markt voor duurzame consumentenartikelen kende vorig jaar slechts een volumestijging van 1%. Dit werd vrijwel teniet gedaan door een prijsdaling van 0,9 %. Hierdoor bleef de omzet per saldo bijna gelijk aan het voorgaande jaar.

 

Groei te danken aan online

Winkels in consumentenelektronica zagen het volume groeien met 7% onder impuls van vaak grotere (online) aanbieders. Een prijsdaling van bijna 4,5% zorgde er echter voor dat zo’n 2% omzetgroei overbleef. Toch is dit een grote verbetering ten opzichte van 2013, toen de omzet met 8,5 % daalde.

 

De voortdurende opkomst van online retail heeft overigens veel gevolgen voor de hele sector. Terwijl de omzet in de fysieke winkels van retailers tussen 2008 en 2014 met 7% daalde, steeg de online omzet met 134%. Online bestedingen beslaan inmiddels bijna 7% van alle retailbestedingen, maar dat aandeel ligt in de non-foodretail al een stuk hoger door een sterke stijging van online aankopen in een aantal productgroepen. Zo wordt bijna een kwart van de uitgaven aan speelgoed online gedaan en is dit bij kleding al zo'n 15%. Bij foodretail is het slechts 1%, hoewel in 2014 de uitgaven verdubbelden.

 

Tegelijkertijd daalden de verkopen in fysieke winkels fors, waardoor er veel overcapaciteit is en prijzen onder druk staan. Wel verschilt de invloed van online sterk per categorie in de sector. De grootste groei is volgens ABN Amro juist mogelijk in segmenten waar de ommezwaai naar online net is begonnen.

 

Consument verwacht slimme retailer

Technologische innovaties en de rol van internet veranderen consumentenvoorkeuren in een hoog tempo. “De consument verwacht een slimme retailer die continu inspeelt op veranderende wensen op het gebied van persoonlijke benadering, een bijzonder en liefst uniek assortiment, snelheid en service”, vertelt Chris Meijers, sector banker Retail van ABN Amro.

 

“Hierop hebben niet alle retailers een passend antwoord. Het is belangrijk dat zij duidelijke keuzes maken en zich onderscheiden in assortiment, doelgroepbenadering en inspiratie. De rol van de fysieke winkels verandert; de winkel moet inspireren, niet alleen assortiment uitstallen. Het is per locatie de juiste mix van offline en online en service en prijs die de omzet kan vergroten”.

 

Klik hier voor de complete Visie op Retail 2015.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.