Supermarkten stoten minder CO2 uit

Supermarkten stoten minder CO2 uit

De Nederlandse supermarkten zijn er voor het vierde jaar op rij in geslaagd om minder CO2 uit te stoten. Met een energiebesparing van bijna 3 procent overtroffen ze zelfs de doelstelling van 2 procent.

Voorsprong op doelstellingen

Sinds 1995 is de efficiëntie van het energieverbruik van supermarkten met 30,6 procent verbeterd. Daardoor werd er 442 kiloton CO2 minder uitgestoten, gelijkwaardig aan een file van ongeveer 1.350 kilometer. Binnen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel werd in 2010 afgesproken om jaarlijks het energieverbruik met twee procent terug te dringen, sindsdien werd elk jaar die doelstelling al gehaald.

 

In 2014 kochten supermarkten voor 898.356 kWh aan duurzaam opgewekte energie, dat is goed voor 57 procent van alle verbruikte energie bij supermarkten. Hiermee loopt de branche ver vooruit op de doelstelling om tegen 2020 20 procent duurzame energie te verbruiken.

 

De meeste energiebesparing wordt gehaald bij koelen & vriezen, verlichting en verwarming. Zo maken steeds meer supermarkten gebruik van ledverlichting en worden er bij de ingang van de winkels sluizen gebouwd om de warmte in het gebouw te houden.

Tags: